Slaný koláč na veľkonočné sviatky? Štrúdľa s tvarohom a rukolou

Aj keď máš rada sladké koláče, tiež ich občas rada vymeníš za tie slané? U nás je jedným z takých obľúbených práve štrúdľa. Prináša totiž nespočetné množstvo možností, čím ju naplniť. Dnes som si pre teba pripravili recept na slanú štrúdľu plnenú tvarohovou plnkou s čiernymi olivami, sušenými paradajkami a rukolou. Aj tebe sa už len pri predstave zbiehajú slinky? Potom pozri na recept a pusť sa do prípravy. ;-)

Doba prípravy: 2 hodiny

Čo budeme potrebovať na 18 ks?

Na cesto:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 50 g rozpusteného masla (príp. ghí masla)
  • 125 ml vlažnej vody
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • 1 lyžičku octu

Na plnku:

  • 200 g jemného tvarohu
  • 200 g Lučiny
  • 1 hlavičku cesnaku
  • 50 g čiernych olív
  • 50 g sušených paradajok
  • morskú/himalájsku soľ
  • 100 g rukoly
  • 1 vajíčko na potretie

Ako budeme postupovať?

1. Z múky, masla, vody, soli a octu vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút odležať.

2. Kým cesto oddychuje, v miske rozmiešame tvaroh s lučinou.

3. Cesnak ošúpeme a pretlačíme k zmesi.

4. Olivy so sušenými paradajkami nakrájame na drobno a primiešame. Dochutíme soľou.

5. Cesto po odležaní rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát cca 4 milimetre.

6. Natrieme plnkou, posypeme rukolou a opatrne stočíme.

7. Štrúdľu preložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a vrch popicháme vidličkou.

8. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 1 hodinu.

9. Upečenú štrúdľu necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.

 

Tip: Toto cesto môžeme naplniť plnkou podľa fantázie, pokojne aj sladkou plnkou. Okrem pohostenia pre návštevy sa štrúdľa perfektne hodí aj ako desiata či olovrant.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 50 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
585 kJ

139 kcal

6 g 13 g 5 g

rukola

 

štrúdlové cesto

 

cesnak

 

štrúdľa recept

 

slaný koláč

 

štrúdľa

 

slané koláče

 

recepty koláče

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Kopec ďalších zaujímavých receptov nájdeš aj v knihách Z fitka do kuchyne:

recepty

 

Aj tieto slané koláče by sa ti mohli páčiť:

Slaný cuketový koláč hotový do 45 minút

Slaný cuketovo-batatový koláč, vhodný aj na obed

Zemiakovo-tekvicový koláč, perfektný hlavne na jeseň

Bryndzový quiche koláč so zelenou špargľou, dokonalá pochúťka pre návštevy

Syrový bezlepkový quiche koláč, prekvapí ťa z čoho je cesto

Slané pohostenie s mäsom na každú dobrú party

Dokonalá slaná bábovka – chutný snack aj pohostenie pre návštevy

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 29/03/2018 a zaradený do kategórie: DesiataOstatnéPečivoReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánskeVeľkonočné   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre