Doba prípravy: 10 minút + pečenie 30 minút
Čo budeme potrebovať na 16 ks?
- olivový olej na vymastenie formy
- 3 šálky hladkej špaldovej múky
- 2 šálky najemno nastrúhaného parmezánu
- 1 prášok do pečiva bez fosfátov
- 1 lyžičku mletého rozmarínu
- ½ lyžičky sušeného cesnaku
- 250 g sušených paradajok
- 5 vajíčok
- 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
- 1 šálka kyslej smotana (príp. gréckeho jogurtu)
Ako budeme postupovať?
2. Zmiešame múku, syr, prášok do pečiva, cesnak, rozmarín a sušené paradajky nakrájané na kocky.
3. Do mixéra pridáme vajíčka, soľ a smotanu, všetko spolu rozmixujeme a pridáme k múke. Všetko poriadne pomiešame na hladké cesto.
4. Cesto si rozdelíme do formy na muffiny, ktoré pečieme pri 180°C cca 25-35 minút, alebo kým nie je vrch do zlata upečený.
TIP: Tieto slané muffiny poskytujú veľký priestor na experimentovanie. Sušené paradajky môžeme nahradiť olivami, hubami, kukuricou, kaparami, kvalitnou šunkou, parmezán mozzarellou, chedarom, rozmarín provensálkym korením, tymiánom, oreganom, prípade iným obľúbeným korením.
Perfektné recepty na sladkosti, slanosti aj iné príležitosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Skús aj tieto slané muffiny:
Muffiny s olomouckými syrečkami - bezlepkové, slané a vynikajúce
Muffiny s medvedím cesnakom a mozzarellou - tip, ako super využiť medvedí cesnak
Paradajkové muffiny s balkánskym syrom - tip na pohostenie pre návštevy
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz