Dnes ti ponúkam jednoduchý rýchly recept na bezlepkové vegánske jedlo. Pozor si daj pri kúpe sójovej omáčky. Niektoré môžu obsahovať lepok. V recepte neuvádzam množstvo omáčky, a ak si s ňou náhodou nikdy nič nerobila, opatrne. Niekedy je aj 1 lyžička veľa. Radšej nakvapkaj menej a podľa chuti pridaj. So soľou opatrne, sójová omáčka býva slaná dosť, preto odporúčam radšej soliť menej, pridať totiž vieš aj do hotového jedla na tanieri. Opačne je to väčší problém.
Ako na to?
1
Ryžové rezance si uvaríme podľa návodu na obale.
2
Na olivovom oleji si opražíme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku.
3
Pridáme nadrobno nasekanú červenú kapustu, šampiňóny nakrájané na štvrtky, mrkvu nakrájanú šikmo na plátky a dopredu pripravenú brokolicu uvarenú „al dente“.
4
Všetko spolu pražíme cca 5 minút.
5
Pridáme roztlačené strúčiky cesnaku a ešte pražíme ďalšie 2 minúty.
6
Dochutíme sójovou omáčkou, soľou a korením.
7
Pridáme ryžové rezance a spolu všetko premiešame.
8
Posypeme sezamovými semienkami a podávame.
Dobrú chuť :-)!
Chutné výživné recepty nájdeš aj v našich knihách:
Volám sa Stanka, no môžete mi kľudne hovoriť aj Gigi. Považujem sa za zdravojeda. Mojou filozofiou pri varení je nahradiť tie nezdravé suroviny zdravšími alternatívami a v rámci možností nákupu aj dostupnými a nie príliš drahými potravinami, ktoré sa dajú kúpiť v každom obchodnom reťazci. Keďže som dvojnásobná mama zamestnaná na plný úväzok, viem ako to je s varením a časom v kuchyni. A tiež, aké náročné môže byť nakupovanie a zháňanie tých správnych surovín s dvomi malými deťmi. Rýchlo, zdravo a chutne, to je každodenné motto pri varení alebo pečení, ktorým sa riadim. V mojich receptoch nájdete prirodzené produkty ako zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, ryby, kuracie mäso a taktiež mám rada, keď to na tanieri všetko pekne farebne ladí. To ma priviedlo aj k foteniu jedál a viac mojich receptov nájdete aj na mojom instagram účte @gigivari. Rada experimentujem v kuchyni a kombinujem rôzne chute a aj rôzne kultúry. Rada sa inšpirujem orientálnou a exotickou kuchyňou, no mám rada aj slovenskú klasiku. Odkedy som mama, tak čím ďalej, tým viac ma zaujíma problematika zdravého stravovania a jeho vplyv na naše zdravie. A aj preto som sa rozhodla absolvovať kurz Poradca výživy, aby som mohla pomôcť aj iným v otázkach stravovania. Teším sa už teraz, keď ti moje recepty budú chutiť, ušetria ti čas v kuchyni a pritom budeš mať gurmánsky zážitok ????.