Dnes ti prinášame recept, ktorý je jednoduchý na prípravu, chutí naozaj lahodne a super sa hodí napr. ku kávičke, na raňajky, alebo len tak napr. na desiatu. Navyše 100 g rebarbory má len 21 kalórií, super, nie? Koláč je po upečení vláčny a má ideálnu kyselkavú chuť prepojenú s karamelizovaným kokosovým cukrom a mandľami spolu s nadýchaným cestom. Mňam.
Ak chceš stihnúť tento rebarborový koláč, poponáhľaj sa, pretože rebarbora je sezónna a mala by sa zberať do cca polovice júna. Neskorší zber nie je vhodný, lebo stonky obsahujú viac kyseliny šťaveľovej, ktorá by citlivým ľuďom mohla podráždiť žalúdočnú sliznicu. Ideš na to? :-)
Čas prípravy
- 30 minútpríprava
- 40 minútpečenie
Ako na to?
1
Rúru predhrejeme na 180°C.
2
Okrúhlu formu o priemere 24 cm vymastíme maslom.
3
Očistíme rebarboru. A to tak, že orežeme jeden koniec a ťaháme šupku pozdĺž rebarbory. Urobíme tak z každej strany.
4
Listy v žiadnom prípade nepoužívame, mohli by byť jedovaté vzhľadom k ich vysokému obsahu kyseliny šťaveľovej. Stonky dôkladne poumývame, osušíme a nakrájame na malé kúsky.
5
Potom pripravíme posýpku. Všetky suroviny na posýpku dáme spolu do misky a zalejeme roztopeným maslom. Poriadne premiešame.
6
Vo veľkej miske vyšľaháme žĺtka s medom, pridávame na striedačku jogurt a mix múky, vločiek, prášku do pečiva a maslo. Ak by sa zdalo cesto príliš tuhé, pridáme mlieko.
7
Vedľa v miske vyšľaháme bielka na sneh a opatrne zapracujeme do cesta.
8
Cesto vylejeme do formy a rovnomerne pridáme rebarboru.
9
Navrch nezabudneme vysypať posýpku, ktorú sme pripravili na začiatku.
10
Takto pripravený koláč vložíme do vyhriatej rúry na cca 35-40 minút.
Tip č.1: My sme koláč jedli ešte teplý a navrch sme si pridali kopček zmrzliny. Konkrétne Protein Míša tvarohový. Vyskúšaj aj ty a pochopíš. :-)
Tip č.2: Pokiaľ chceme koláč vláčny, ako býva bublanina, odporúčam vymeniť okrúhlu formu za štandardný obdĺžnikový plech.
A ak ťa stále nepresvedčil recept, prečítaj si o benefitoch rebarbory, možno zmeníš názor. ;-)
Ďalšie vynikajúce recepty aj na lahodné koláče nájdeš v našej najnovšej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 3:
Keď tvorím, cestujem a športujem, som šťastná. Relaxovať ma nájdeš v kuchyni, na Instagrame, pri behu či tvorbe náramkov...alebo len tak s manželom a rodinkou pri voňavej kávičke a zdravom koláči. Veľmi dlho neobsedím a robiť jednu vec je pre mňa občas nuda ;-). Momentálne si fičím na aromaterapii, spoznávam účinky akupunktúry a cvičím SM systém, aby som mala zdravý a pevný chrbát. Ešte rada fotím, dekorujem a píšem články o všeličom zaujímavom, čo stojí za to si prečítať.