Quinoa rizoto s dubákmi a kapustovým šalátom

Čo si ukuchtiť na večeru? Vyskúšaj použiť zázračnú superpotravinu quinou. Obsahuje nielen veľmi vysoké percento bielkovín, ale má aj bohaté zastúpenie esenciálnych aminokyselín. V porovnaní s ostatnými obilninami má quinoa vyšší obsah lyzínu a ďalších cenných látok. Ďalšou dobrou správou je, že quinoa je bezlepková, takže si na nej môžu pochutiť aj celiatici. Môžeš si ju upraviť na slano, ale aj na sladko. Záleží len na tvojej fantázii. Na dnes odporúčam toto netradičné rizotko, ktoré ťa prekvapí fantastickou chuťou :-).
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
Na šalát budeme potrebovať:
Ako budeme postupovať?
1. Dubáky vložíme do misky a zalejeme vriacou vodou, aby zmäkli.
2. Quinou si vysypeme do sitka a dvakrát prelejeme vriacou vodou, aby nebola horká. Vložíme do hrnca, zalejeme vodou a varíme pri miernej teplote, kým sa quinoa neuvarí.
3. Na panvici si rozohrejeme olivový olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Potom zlejeme vodu z dubákov cez sitko, pridáme k cibuli, podlejeme trochou vody a podusíme, kým nie sú hríby mäkké.
4. Keď sú hríby udusené, pridáme k nim pretlačený cesnak, soľ, čierne korenie a uvarenú quinou. Chvíľu ešte prehrejeme, pridáme nastrúhaný syr a spolu dobre premiešame.
5. Pripravíme si šalát. Červenú kapustu na jemno nakrájame a vložíme do misy. Jablko nastrúhame na hrubom strúhadle a pridáme ku kapuste.
6. Ochutíme umeoctom a medom. Dobre pomiešame a môžeme podávať.
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 80 g trojfarebnej quinoi (môžeš použiť aj jednofarebnú a nájdeš ju v BIO obchodoch)
- 160 ml vody
- 20 g sušených dubákov (prípadne iných hríbov podľa sezóny)
- 1 menšiu červenú cibuľu
- 1 PL olivového oleja
- soľ
- čierne korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g strúhaného syru do 30 % tuku v sušine
Na šalát budeme potrebovať:
- ¼ hlavičky červenej kapusty
- 1 menšie jablko
- 1 PL umeoctu (kúpiš v predajni zo zdravou výživou)
- 1 PL medu
Ako budeme postupovať?
1. Dubáky vložíme do misky a zalejeme vriacou vodou, aby zmäkli.
2. Quinou si vysypeme do sitka a dvakrát prelejeme vriacou vodou, aby nebola horká. Vložíme do hrnca, zalejeme vodou a varíme pri miernej teplote, kým sa quinoa neuvarí.
3. Na panvici si rozohrejeme olivový olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Potom zlejeme vodu z dubákov cez sitko, pridáme k cibuli, podlejeme trochou vody a podusíme, kým nie sú hríby mäkké.
4. Keď sú hríby udusené, pridáme k nim pretlačený cesnak, soľ, čierne korenie a uvarenú quinou. Chvíľu ešte prehrejeme, pridáme nastrúhaný syr a spolu dobre premiešame.
5. Pripravíme si šalát. Červenú kapustu na jemno nakrájame a vložíme do misy. Jablko nastrúhame na hrubom strúhadle a pridáme ku kapuste.
6. Ochutíme umeoctom a medom. Dobre pomiešame a môžeme podávať.



Keď máš všetko pripravené, použi malú misku do ktorej rizoto natlačíš a potom vyklopíš na tanier a pekne dozdobíš. Dobrú chuť :-).
Energetická hodnota 1 porcie:
Energetická hodnota 1 porcie:
Ďalšie tipy na netradičnú večeru:
Pohánkové rizoto so zeleninou
Zapekaná cuketa s olivami a parmezánom
Pikantná kukuricová polievka