Inzulín väčšina z nás pozná ako liek, ktorý užívajú diabetici.
To je síce pravda, ale inzulín nie je len záležitosťou diabetikov. Okrem toho, že je liekom, je najmä hormónom a mal by zaujímať každého z nás aj v prípade, že cukrovkou netrpí.
Čo je to inzulín?
Inzulín je hormón, ktorý naše telo vyrába v bunkách pankreasu, ktorý možno poznáš skôr ako podžalúdkovú žľazu.
A aká je jeho úloha? Reguluje metabolizmus, konkrétne metabolizmus glukózy. Glukóza je pre naše bunky a telo zdrojom energie a inzulín zaisťuje, aby jej naše bunky mali dostatok.
Glukóza, ktorú zjeme, sa najprv dostane do krvi, kde už inzulín zabezpečí, aby sa dostala ďalej do buniek, ktoré ju potrebujú na tvorbu energie.
Cesta glukózy
Pohonom pre naše telo a bunky je hlavne glukóza. Pre niektoré tkanivá, napríklad pre mozog, je dokonca jediným zdrojom energie a nedokáže ju získať zo žiadnych iných makroživín, ale poďme pekne po poriadku.
Bežným zdrojom glukózy sú sacharidy, takže naším príkladom bude napríklad pečivo alebo ovocie. Po tom, ako zjeme potravinu s obsahom sacharidov, sa v našom tele trávi a rozkladá pomocou enzýmov.
Väčšina sacharidov, ktoré prijímame, by z hľadiska zdravej výživy mala byť komplexná, ale ruku na srdce, kto občas odolá takej čokoláde alebo zákusku?
Či už tak, alebo onak, sacharidy sa trávia a štiepia na menšie pomocou enzýmov, ktoré sú najrôznejšie.
Mliečny cukor – laktózu – štiepi enzým laktáza, stolový cukor – sacharózu – zas štiepi enzým sacharáza a tak ďalej.
Sacharidy sa takto za pomoci enzýmov štiepia až na najmenšiu zložku, ktorou je glukóza. Tá potom cirkuluje v krvi, kde je však skôr na škodu ako úžitok. Glukóza samotná ešte však nie je zdrojom energie. Tým je špeciálna molekula s názvom ATP (adenozíntrifosfát), ktorá predstavuje formu energie, ktorú vie bunka využiť.
Keď chýba inzulín
Asi si si už logicky odvodila, že keď je inzulínu z nejakého dôvodu málo, glukóza sa nebude mať ako dostať do vnútra buniek a zostane v krvi.
Vzniká tak hyperglykémia (zvýšená glukóza v krvi), ktorá je hlavným príznakom diabetu a spôsobuje nebezpečné, akútne aj dlhodobé komplikácie. Úplné chýbanie inzulínu je príčinou diabetu 1. typu, ktorý však tvorí len niečo okolo 10 % všetkých prípadov cukrovky. To, čo si môžeme „dopriať“ pri sedavom životnom štýle, nezdravej strave a nadváhe, je diabetes alebo cukrovka 2. typu.
Životosprávou k cukrovke
Diabetes melitus 2. typu tvorí cca 90 % všetkých prípadov cukrovky. Tento typ nie je spôsobený úplným nedostatkom inzulínu, ale tým, že naše tkanivá sú naň rezistentné – to znamená, že stratili schopnosť reagovať na inzulín.
Tento stav sa volá inzulínová rezistencia a pri dlhšom trvaní vedie k vzniku cukrovky. Takáto rezistencia v určitom rozsahu môže trápiť každého z nás. Vzniká totiž hlavne pri nadmernom príjme glukózy, ale aj kalórií celkovo.
Okrem nadmerného kalorického príjmu však vznik inzulínovej rezistencie podporujú aj nadváha či obezita, fyzická inaktivita alebo nesprávne zloženie potravy.
Prečo by nás mal zaujímať inzulín?
Môže sa zdať, že inzulín zdravých ľudí trápiť nemusí. Nie je to však pravda a mal by trápiť každého z nás, a to práve kvôli spomínanej inzulínovej rezistencii.
Tá sa vyvíja pomaly a zákerne, až raz vyústi do diabetu, čo je závažná choroba, na ktorej komplikácie sa aj zomiera!
Pohyb je pre nás veľmi dôležitý. Skús pozrieť aj u nás na mix možností, ktoré ponúkame. Od cvičenia jogy, pilatesu cez posilňovacie až po intervalové cvičenia. A k tomu programy pre tehuľky, program zameraný na diastázu, množstvo vzdelávacích videí o strave a kopec iného:
Ľudské telo ma vždy fascinovalo čo bol aj jeden z dôvodov, pre ktorý som sa rozhodla stať sa lekárkou. Páči sa mi, ako sa dá prostredníctvom “ľudskej reči" vysvetliť, čo sa v našom organizme deje a dať tak možnosť všetkým, ktorí sa zaujímajú porozumieť nášmu fungovaniu. Na blogu Fitshaker sa vám tak snažím priblížiť témy týkajúce sa ženského zdravia, výživy a fungovania nášho tela, podložené štúdiami a faktami. Ak vás zaujíma konkrétna téma, budeme radi ak sa nám ozvete do redakcie.