Brokolicová polievka je bohatá, chutná, sýta a je nabitá zdraviu prospešnými látkami. V studených dňoch príjemne zahreje telo aj dušu a jej protizápalovými účinkami podporíš imunitu v chrípkovom období. Preto neváhaj a podpor svoje telo živinami, ktoré bojujú proti chorobám.
Ako na to?
1
V hrnci roztopíme maslo, na ktorom opražíme na kocky nakrájaný pór dozlatista.
2
Pridáme roztlačený cesnak, čili a ešte chvíľku opražíme.
3
Pridáme brokolicu, ktorú sme predtým rozobrali na menšie ružičky.
4
Opečieme brokolicu cca 5 minút a potom zalejeme vodou, prípadne vývarom.
5
Varíme pomaly na miernom ohni, kým nie je brokolica uvarená.
6
Uvarenú brokolicu osolíme a okoreníme.
7
Varíme 10 minút a potom ponorným mixérom rozmixujeme polievku na jemnú kašu.
8
Nakoniec pridáme kokosové mlieko a nastrúhanú mrkvu.
9
Povaríme 5 minút a môžeme podávať.
TIP: Polievku môžeme ochutiť nastrúhaným syrom, posypať navrch chia semienkami a podávať s opečeným chlebom.
Toto by si mala o brokolici vedieť!
Brokolica je kráľovská zelenina. Ženy by mali konzumovať viac brokolice. Prečo? Proti rakovinotvorné účinky brokolice sú dobre známe a overené. Brokolica je silný antioxidantom a stimulátorom detoxikačných enzýmov, ktoré chránia aj štruktúru DNA. Aj to prispieva k znižovaniu rizika vzniku rakoviny prsníka a krčka maternice. Táto zelenina je nutrične nabitá. Jedna šálka obsahuje viac ako 2 g bielkovín, 2 g vlákniny, 288 mg draslíka, 43 mg vápnika, 81 mg vitamínu C.
(Z knihy: 150 najzdravších potravín na svete, Jonny Bowden)
Prajem ti dobrú chuť! :-)
Ďalšie chutné recepty na polievky nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz