Palacinky. Slané či sladké. So šľahačkou alebo so syrom. Jednoducho každá palacinka si získa tvoje chuťové poháriky. Vytvoriť nadýchanú, štíhlu a elegantnú palacinku však dá niekedy poriadne zabrať i „tradičným“ kuchárom. Lenže, čo ak som kuchár – celiatik? Nájsť správnu múku, ktorá hmotu spojí do nedeliteľného celku, a pritom z nej nebude "kameň"? Tak tomu sa hovorí skutočne výzva! Vyskúšaj, či som sa ti trafila do tvojho vkusu s týmto vyšperkovaným receptom :-).Ja milujem palacinky a o to väčšmi zápasenie s novými výzvami. Preto som neváhala a popasovala som sa s týmito nezbednými bezlepkovými múkami, ktoré sem-tam robia šarapatu. Nakoniec som sa dopracovala k požadovaným kritériám. Či presvedčím i teba o vychytaní „bezlepkových múch“, to zistíš jedine, ak sa pustíš do prípravy tohto receptu.
Čo budeme potrebovať na 5 ks palaciniek?
- 110 g bezlepkovej múky značky Schar „Mehl-Farine“
- 2 vajcia
- 2 PL roztopeného masla
- 250 ml mandľového mlieka (alebo iného rastlinného)
- štipku soli
- 2 PL medu
- 1 PL mletej škorice
- 1 PL Ghee masla na smaženie
Ako na to?
1
V miske zmiešame múku, roztopené maslo, soľ, med a škoricu. Pomaly do tejto zmesi zľahka primiešame vyšľahané vajcia. Mlieko postupne prilievame a dobre rozšľaháme. Cesto necháme chvíľku odpočívať cca 5 minút.
2
Medzitým si rozohrejeme panvicu s trochou masla. Na dno panvice pridáme 3-4 lyžice cesta a rovnomerne ho rozlejeme. Znížime teplotu a smažíme ďalej, pokiaľ nie je palacinka pekne hnedá. Otočíme a postup opakujeme.
TIP: Podávame s gréckym jogurtom, domácim džemom a ovocím.
Ďalšie bezlepkové špeciality:
Cícerové lievance s bryndzovým krémom
Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.