Rada experimentujem so zdravými koláčikmi. Ovsené sušienky boli na mojom zozname už nejaký čas a tento týždeň som sa konečne dostala k receptu a prvá várka je už vonku. Použila som zmes ovsených vločiek, mletých vlašských orechov a strúhaného kokosu, okorenila som ich trochou zázvoru a škorice. Sú jemne sladené troškou medu, ale ak chceš, nemusíš použiť ani ten, pretože ingrediencie podľa mňa vytvárajú dostatočnú sladkosť.
Z rúry vychádzajú tieto sušienky naozaj krásne a chrumkavé, ale po chvíli zmäknú. Môžeš ich piecť o niečo dlhšie, ak chceš, aby boli chrumkavejšie. Naozaj milujem jemnú chuť týchto koláčikov a verím, že budú pre teba a tvoju rodinu či blízkych príjemnou pochúťkou.
Ako na to?
1
Predhrejeme si rúru na 180 ˚C.
2
Plech vystelieme papierom na pečenie.
3
Mrkvu a zázvor ošúpeme a najemno nastrúhame a odložíme.
4
Vo veľkej mise si rozmiešame ovsené vločky, mleté vlašské orechy, kokos, škoricu, sódu a soľ.
5
Pridáme nastrúhanú mrkvu a zázvor a dobre premiešame.
6
Jemne roztopíme kokosový olej, vmiešame med a vanilku a pridáme k ostatným ingredienciám.
7
Všetko spolu dobre premiešame a necháme 10 minút odstáť. Cesto by malo byť vlhké a hustej konzistencie.
8
Rukami zo zmesi vytvoríme asi 16 guľôčok (zmes tesne priložíme k sebe) a uložíme na vystlaný plech. Jemne stlačíme dlaňou. Môžeme ich urobiť ploché alebo viac klenuté.
9
Pečieme 15-20 minút, kým okraje a spodok nie sú zlatohnedé.
10
Necháme vychladnúť a môžeme si ich užívať.
Príjemné maškrtenie!
Recepty na sladké a slané snacky, ale aj kopec inej inšpirácie objavíš aj v našich kuchárskych knihách:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz