Na vitamíny bohatá paradajková polievka s mrkvou a jablkom

Obdobie čerstvých plodov čoskoro končí a nahradia ich zaváraniny a nakladaná kapusta. Kým však toto obdobie nastúpi, ešte nám zopár dávok lahodných dobrôt v záhrade zostalo. Mrkva, jabĺčka a plné vedro paradajok. To bola moja výslužka, keď som naposledy bola u rodičov. Voňavé, čerstvé a hýriace farbami zdravia a života. Milujem paradajkovú polievku, a tak som sa rozhodla dať je nový šat. Príprava polievočky je trošku pracná, ale jej blahodarné účinky pre telo a chuť zato stoja.

Doba prípravy: 1 hodina

Čo budeme potrebovať na 2,5 litrový hrniec?

  • 2 kg paradajok
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 pór
  • 2 hrste na kocky nakrájanej kvalitnej slaninky (voliteľné)
  • 3 väčšie mrkvy
  • 3 jablká
  • 2 lyžičky škorice
  • 2 lyžičky bazalky
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • morskú/himalájsku soľ
  • 5-7 lyžíc domáceho medu
  • 150 g najemno nastrúhaného parmezánu
  • 100 g tekvicových semienok

 

Ako budeme postupovať?

1. Paradajky si sparíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky.

2. Opražíme na kúsky nakrájaný pór. Ak máme radi, pridáme slaninu a chvíľku opražíme.

3. Potom pridáme na malé kocky nakrájanú mrkvu a jablká a spolu opražíme cca 5 minút.

4. Pridáme paradajky a varíme 30 až 40 minút.

5. Ponorným mixérom polievku rozmixujeme úplne najemno a dáme naspäť variť. Pridáme škoricu, bazalku, čierne korenie, soľ, med a parmezán.

6. Na jemnom plameni povaríme ešte 10 minút.

7. Medzitým na panvici opražíme nasucho tekvicové semienka.

8. Keď je polievka hotová, naservírujeme na tanier, alebo do hrnčeka a posypeme navrch semienkami.

 

TIP:  Polievka je veľmi hustá, sýta, chuťovo veľmi pestrá a nabitá vitamínmi. Ak by sa ti zdala veľmi hustá, môžeš ju zriediť vodou alebo vývarom.

 

Toto by si mala o paradajkách vedieť!

Uvarené paradajky, najmä ak ich varíme spolu s olivovým olejom, sú bohatým zdrojom karotenoidu lykopén. Antikarcinogénne vlastnosti lykopénu sú najúčinnejšie, ak sa paradajky konzumujú spolu s potravinami bohatými na tuky, ako je avokádo, olivový olej, orechy. Prečo? Jednoducho preto, lebo karotenoidy sú rozpustné v tukoch. A pre ich maximálne možné vstrebanie treba zjesť aj trochu tuku. Paradajky obsahujú aj látku nazývanú luteín, ktorá je veľmi prospešná pre oči. Paradajky sú excelentným zdrojom vitamínu C, A a B-komplex. Dobre si zapamätaj: paradajky vypestované v skleníku majú len polovicu z obsahu vitamínu C paradajok vypestovaných vonku.

(Zdroj: 150 najzdravších potravín na svete, Jonny Bowden)

 

 

Dobrú chuť! :-)

 

Fantastické polievky nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Aj tieto polievky ťa zahrejú v chladnejšom počasí:

Batatová polievka s čili a kurkumou

Krémová fazuľová polievka

Tekvicová polievka na zohriatie

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 27/09/2017 a zaradený do kategórie: PolievkyRecepty   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre