Na vitamíny bohatá paradajková polievka s mrkvou a jablkom
Obdobie čerstvých plodov čoskoro končí a nahradia ich zaváraniny a nakladaná kapusta. Kým však toto obdobie nastúpi, ešte nám zopár dávok lahodných dobrôt v záhrade zostalo. Mrkva, jabĺčka a plné vedro paradajok. To bola moja výslužka, keď som naposledy bola u rodičov. Voňavé, čerstvé a hýriace farbami zdravia a života. Milujem paradajkovú polievku, a tak som sa rozhodla dať je nový šat. Príprava polievočky je trošku pracná, ale jej blahodarné účinky pre telo a chuť zato stoja.
Doba prípravy: 1 hodina
Čo budeme potrebovať na 2,5 litrový hrniec?
- 2 kg paradajok
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 pór
- 2 hrste na kocky nakrájanej kvalitnej slaninky (voliteľné)
- 3 väčšie mrkvy
- 3 jablká
- 2 lyžičky škorice
- 2 lyžičky bazalky
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- morskú/himalájsku soľ
- 5-7 lyžíc domáceho medu
- 150 g najemno nastrúhaného parmezánu
- 100 g tekvicových semienok
Ako budeme postupovať?
1. Paradajky si sparíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky.
2. Opražíme na kúsky nakrájaný pór. Ak máme radi, pridáme slaninu a chvíľku opražíme.
3. Potom pridáme na malé kocky nakrájanú mrkvu a jablká a spolu opražíme cca 5 minút.
4. Pridáme paradajky a varíme 30 až 40 minút.
5. Ponorným mixérom polievku rozmixujeme úplne najemno a dáme naspäť variť. Pridáme škoricu, bazalku, čierne korenie, soľ, med a parmezán.
6. Na jemnom plameni povaríme ešte 10 minút.
7. Medzitým na panvici opražíme nasucho tekvicové semienka.
8. Keď je polievka hotová, naservírujeme na tanier, alebo do hrnčeka a posypeme navrch semienkami.
TIP: Polievka je veľmi hustá, sýta, chuťovo veľmi pestrá a nabitá vitamínmi. Ak by sa ti zdala veľmi hustá, môžeš ju zriediť vodou alebo vývarom.
Toto by si mala o paradajkách vedieť!
Uvarené paradajky, najmä ak ich varíme spolu s olivovým olejom, sú bohatým zdrojom karotenoidu lykopén. Antikarcinogénne vlastnosti lykopénu sú najúčinnejšie, ak sa paradajky konzumujú spolu s potravinami bohatými na tuky, ako je avokádo, olivový olej, orechy. Prečo? Jednoducho preto, lebo karotenoidy sú rozpustné v tukoch. A pre ich maximálne možné vstrebanie treba zjesť aj trochu tuku. Paradajky obsahujú aj látku nazývanú luteín, ktorá je veľmi prospešná pre oči. Paradajky sú excelentným zdrojom vitamínu C, A a B-komplex. Dobre si zapamätaj: paradajky vypestované v skleníku majú len polovicu z obsahu vitamínu C paradajok vypestovaných vonku.
(Zdroj: 150 najzdravších potravín na svete, Jonny Bowden)
Dobrú chuť! :-)
Fantastické polievky nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:
Aj tieto polievky ťa zahrejú v chladnejšom počasí:
Batatová polievka s čili a kurkumou
Tekvicová polievka na zohriatie
Antónia Puškášová
Najnovšie články od Antónia Puškášová (zobraziť všetky)
- Jahodová barbecue omáčka nielen ku grilovaným špecialitám - 28. júna 2019
- Nepečený kakaový zákusok s malinami a čučoriedkami, navyše úplne bez múky - 24. mája 2019
- Nevieš, čo na obed? Skús túto vege misku bohatú na bielkoviny - 15. mája 2019
Článok bol pridaný dňa 27/09/2017 a zaradený do kategórie: PolievkyRecepty | Autor: Antónia Puškášová