Zdravšie a stále chutne. Rýchlo a jednoducho. Na štýl hrnčekovej bábovky, s mandľami alebo orechmi podľa našej voľby. Hovoríme o mrkvovo-mandľovom koláči alebo koláčikoch. Ingrediencie v tomto recepte sú buď na bábovkovú formu, alebo muffiny, alebo formu banánového chleba a koláčikov. Pozrite sa a vyberte si variant sami. S polevou, s džemom, s ovocím alebo bez.
Čas prípravy
- 30 minútpríprava
- 40 minútpečieme na 180 ˚C
Ako na to?
1
V jednej miske vyšľaháme tuhý sneh z bielkov.
2
Do druhej misky nasypeme špaldovú múku, nasekané mandle, nastrúhanú mrkvu, žĺtky, kypriaci prášok, karob, psyllium a kokosový olej.
3
Všetko riadne premiešame rukami, pomedzi prsty, tak ako robili cesto kedysi naše babky + pridáme bielky vyšľahané do tuha, vďaka tomu budeme mať koláč nadýchaný.
4
Poriadne rukami premiešame zarobené „cesto”. Tak, aby nebolo moc riedke ani tuhé.
5
Na plech si dáme papier na pečenie, ale nemusíme. Vyklopíme cesto, rozotrieme ho rovnomerne na plechu alebo do silikónovej formy, ako máme na obrázku. Dnes sme piekli túto menšiu formu a pár formičiek.
6
Dáme si do vopred predhriatej rúry (na 180 ˚C) na 30 minút (pozor, môže sa aj skôr upiecť, sledujme si).
7
Na vrch si môžeme dať domáci džem alebo horkú čokoládu. Ja s mladšou dcérkou sme jedli čisté koláčiky, starší synček si ich natieral nesladeným džemom a manželovi som na vrch dala banán a horkú čokoládu. Potom už len necháme trošku vychladnúť a zjeme. Nám doma veľmi chutí.
Moje overené tipy:
Tip 1: Ingrediencie vystačia aj do bábovkovej formy.
Tip 2: Koláč robíme s obmenami tvarov: raz ako guľôčky, raz muffiny, raz koláč, raz placky, raz s kokosom alebo makom, raz s banánom...
Tip 3: Mandle môžeme zameniť aj za iné orechy podľa chuti. Nemixujeme ich úplne, ale tak akurát, aby sme ich aj cítili v koláči na jazýčku.
Dobrú chuť :-)!
Chceš svojim drobcom dopriať okrem sladkostí bez cukru aj pohyb, pri ktorom sa nielen zabavia, ale aj niečo nové naučia? Vyskúšajte KIDshaker:
Som dvojmama, ktorá sa hrabe v zloženiach produktov, čo nakupuje. Mám rada čerstvú a zdravú stravu. Nepáči sa mi, keď je v každom jedle pridaný cukor. Od rohlíku po detské pyré. Až sa mi hlava točila z čítania etikiet. Našťastie som si našla recepty a upravila ich pre seba tak, aby som nahradila väčšinu sladkostí z obchodov. Doma varím a pečiem bez pridaného cukru a moje deti cukor nepoznali do svojich skoro 3 rokov. Starší ho spoznal v škôlke. A som rada, pretože viem, že ho vediem k rovnováhe v strave.