Priznám sa, že medvedie labky som naposledy piekla pred dvadsiatimi rokmi. Vtedy sa mi veľmi nepodarili. Celé sa mi prilepili k formičkám. Takže som ich musela vyškrabávať. Formičky som umyla a odložila na dvadsať rokov na bezpečné miesto. Až do minulého týždňa, keď ich objavila moja dcéra. Do pečenia som išla s veľkou nechuťou, ale čuduj sa svete, podarili sa. My sme ich robili klasické zo špaldovej múky, ale úspešné pečenie ma motivovalo urobiť ich aj v bezlepkovej forme. Sú fakt fantastické a pokiaľ ich neobalíš vo vanilkovom cukre, budú nielen bezlepkové, ale aj bez cukru.
Ako na to?
1
Pomleté vlašské orechy zmiešame spolu s mandľovou múkou, pohánkovou múkou, kypriacim práškom a škoricou.
2
Pridáme med, vajíčko a na kúsky nakrájané zmäknuté maslo.
3
Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme na 1 hodinu do chladničky.
4
Zatiaľ vytrieme formičky olejom a poukladáme na plech.
5
Po 1 hodine vyberieme cesto z chladničky. Robíme malé guľôčky, ktoré ešte obalíme v pohánkovej múke a vtláčame do formičiek.
6
Formičky poukladáme na plech a vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 10 minút.
7
Po upečení labky vyklopíme z formičiek a ešte teplé obaľujeme vo vanilkovom cukre.
TIP: Ak ti nevadí lepková verzia, použi namiesto 75 g mandľovej a 75 g pohánkovej múky, 150 g hladkej špaldovej múky.
Výživové hodnoty na 1 ks:
86 kcal
364 kJ
T:
6 g
B:
2 g
S:
5 g
Krásne sviatky! :-)
Mnoho receptov, dokonca aj bezlepkových, nájdeš v našich knihách:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.