Čas prípravy: 45 minút + chladnutie
Čo budeme potrebovať na 8 porcií?
- 2 lyžice chia semienok namočených do 6 lyžíc vody
- 100 g pomletých vlašských orechov
- 160 g pomletých ovsených vločiek
- 65 g trstinového cukru
- 1 lyžicu prášku do pečiva bez fosfátov
- ¼ lyžičky morskej/himalájskej soli
- 110 ml silnej kávy, presa
- 70 g tvarohu/mascarpone, prípadne bezlepkového krému
Na krém:
- 100 g pomletých vlašských orechov
- 250 g tvarohu/mascarpone, prípadne bezlepkového krému
- 2 lyžice domáceho medu
- 2 lyžičky bio instantnej kávy
Ako budeme postupovať?
2. Vytvoríme si zmes z chia semienok s vodou, necháme tuhnúť 10 minút.
3. Medzitým si vo veľkej mise zmiešame mleté vlašské orechy, ovsené vločky, cukor, prášok do pečiva a soľ.
4. Pridáme uvarenú kávu, tvaroh, chia zmes. Cesto preložíme do formy s priemerom 25 cm vystlanej pergamenovým papierom.
5. Pečieme 30 minút, kým nie sú okraje zlatohnedé. Necháme vychladnúť.
6. Kým sa koláč pečie, pripravíme si krém. Vymiešame všetky ingrediencie dohladka. Ak je zmes príliš mäkká, dáme ju na chvíľku do chladničky.
7. Natrieme na vychladnutý koláč a vrch si ozdobíme podľa chuti (orechmi, čokoládou, ovocím, kokosom).
Ďalšie recepty na fit koláčiky, ale aj mnoho iných inšpirácií nájdeš aj v našich knihách:
Ak zbožňuješ kávu, pochutnaj si aj na:
Jednoduchý banánový koláč s vôňou kávy a čokoládou. 30 minút a HOTOVO!
Tvarohový koláč s vôňou kávy: rýchlo a jednoducho!
Kávové chai latte: tip na vianočný horúci nápoj aj pre návštevy
Hrejivé kokosové latte s pekanovými orieškami a škoricou
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz