Mäkučký koláč z makovej múky a manga: hotový do 40 minút!

Maková múka je veľmi zdravá a od mletého maku sa líši tým, že je lisovaním zbavená oleja a tiež má väčšie množstvo bielkovín a vlákniny, preto je super zakomponovať ju do varenia/pečenia. Keďže je trochu horká, v tomto prípade ju zmiešame s celozrnnou múkou a získame tak skvelý pomer. Koláčik je mäkučký, šťavnatý a veľmi jednoduchý na prípravu. Vyskúšaš? :-)

Doba prípravy: 40 minút

Čo budeme potrebovať cca 20 porcií?

  • 2 mäkšie banány
  • 2 lyžice domáceho medu
  • 3 vajíčka
  • 200 ml mandľového mlieka
  • 3 lyžice kokosového oleja + 1 lyžicu na vymastenie formy
  • 100 g hladkej špaldovej celozrnnej múky (príp. bezlepkovú)
  • 100 g makovej múky
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov
  • 1 zrelé mango

Ako budeme postupovať?

1. Banány rozpučíme vidličkou a rozmixujeme spolu s medom na kašu.

2. Vajíčka vyšľaháme spolu s banánovou zmesou do jemnej peny.

3. Pridáme vlažné mandľové mlieko a kokosový olej.

4. Na koniec do zmesi pridáme obe múky a kypriaci prášok.

5. Formu na pečenie s rozmermi 25 x 25 cm jemne potrieme kokosovým olejom a vlejeme do nej stredne husté cesto.

6. Na vrch poukladáme na kocky nakrájané zrelé mango.

7. Pečieme 30-35 minút pri teplote 180 °C.

 

Tip: Do tohto koláčika sa veľmi hodí aj drobné ovocie ako maliny či čučoriedky. Namiesto makovej múky môžeme použiť mletý mak, ale asi bude potrebné pridať viac mlieka. Je potrebné to odsledovať.

koláč z makovej múky

 

rýchly makový koláč

 

makový koláč

Nech ti chutí :-)!

 

Kopec receptov na chutné koláče od výmyslu sveta nájdeš aj v našich knihách:

fitness kuchárske knihy

 

Vyskúšať môžeš aj tieto recepty:

Obrátený hruškovo-makový koláč úplne bez lepku!

Domáci chlieb z makovej múky

Sladučké mango-špenátové smoothie: tip na rýchle raňajky či desiatu

Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 21/02/2020 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéDesiataFitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokov   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre