Ako nahradiť bežné pečivo? Chlebíkom z makovej múky!

Ak ste si už odvykli od pečiva, tlieskam vám! Nič lepšie ste pri dnešnej kvalite ponúkaného pečiva urobiť nemohli. Priznám sa, že mne pečivo vôbec nechýba. Až na jednu výnimku – práve teraz, v jarnom období. Totižto zbožňujem chlebík s maslom a s jarnou zeleninou. Ako si ho dopriať a skonzumovať pritom chlieb, ktorý je doma upečený, jednoduchý, bezlepkový a vynikajúci pre náš tráviaci systém? Čítajte ďalej :-).

Črevo je náš druhý mozog. Črevo vysiela hormonálne signály, ktoré prenášajú do mozgu pocity hladu, plnosti, ale aj bolesti. Môže byť aj hlavným činiteľom ovplyvňujúcim našu pohodu – to ako sa cítime, ako dobre spíme, aká je naša hladina energie, ako rozmýšľame, či koľko bolesti zažívame. Práve preto vôbec nie je jedno, aké jedlo si naložíme na tanier. A kedže sa bavíme o chlebíku, vôbec nie je jedno, aký chlebík si naložíme na tanier.

Prečo použiť na chlebík makovú múku?

  • Vďaka vysokému obsahu vlákniny prispieva k normálnej funkcií črevného systému.
  • Na rozdiel od mletého maku sa dá bezpečne použiť ako náhrada pšeničnej múky na pečenie koláčov, či chlebíka.
  • Má vysokú nutričnú hodnotu, obsahuje množstvo minerálov, vitamínov, bielkoviny, aminokyseliny, a dokonca aj esenciálne mastné kyseliny.
  • Znižuje krvný tlak, vyrovnáva množstvo cholesterolu v krvi, posilňuje imunitu, pôsobí protizápalovo, posilňuje nervovú sústavu, navodzuje duševnú pohodu.

maková-múka-fitshaker

Vľavo mak, vpravo maková múka. Makové semienka sa bez chemického spracovania za studena lisujú a pomelú na múku. Nie je to to isté ako mletý mak. Čo je skvelé, v porovnaní s mletým makom má múka asi o 30% vyššie nutričné hodnoty.

A teraz už poďme na sľúbený recept:

Čo potrebujeme na prípravu:

  • 1 šálku makovej múky (ja ju mám z tohto obchodíku),
  • 1 šálku mandlí (zomletých na múku),
  • 1/2 šálky slnečnicových semiačok (zomletých na múku)
  • 2 lyžice slnečnicových semiačok,
  • 2 lyžice konopných semiačok (alebo sezamových),
  • 2 lyžice tekvicových semiačok,
  • 4 vajíčka,
  • 1 lyžička sódy bikarbóny,
  • korenie podľa chuti: napr. soľ, sušený cesnak, mletá rasca.

Ako na to: 

1. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov.

2. Zmiešame suché ingrediencie dokopy  a pridáme vajíčka.

3. Zamiešame, vylejeme do formy na chlebík vystlaný papierom na pečenie.

4. Pečieme 70 minút.

Fitshaker-chlebik-z-makovej

makova-muka-fitshaker

Pre porovnanie, pozrime sa na nutričné hodnoty špaldovej a makovej múky:

Špaldová múka:  Bielkoviny- 11 g, Sacharidy- 74 g, Tuky- 2  g + obsahuje lepok.

Maková múka: Bielkoviny- 35 g, Sacharidy- 12 g, Tuky- 13 g + neobsahuje lepok.

Kde ju kúpiť? 

Dostať ju už pravdepodobne v každom bio obchode. Alebo ak radi objednávate cez internet, odporúčam skvelý paleo obchodík www.paleoprodukty.sk.

Na záver jedna zaujímavá štatistika. Viete o tom, že v Amerike sa na zdravotné dôsledky obezity minie viac peňazí ako na školstvo? Uuuf, nedopadnime tak aj my…poďme si radšej naservírovať miesto amerického Mekáču takúto dobrotu s veľkým množstvom jarnej zeleninky.

Dobrú chuť a krásne láskou naplnené pečenie :-)

 

Viac z mojej kuchyne:

Čokoláčik bez múky

Zdravé čokobanán raňajky. Stačia ti 3 ingrediencie!

RAW proteínové tyčinky

Lucia Švaral

Spoluzakladateľka, inštruktorka a redaktorka vo Fitshaker
Som inštruktorkou rôznych skupinových cvičení, trénerkou a výživovou poradkyňou. Rada trávim hodiny nielen v telocvični, ale aj na čerstvom vzduchu a v kuchyni. Prostredníctvom mojich článkov by som ťa chcela "chytiť za ruku" a ukázať ti zdravšiu a lepšiu cestičku, po ktorej môžeš ísť. Budeš sa na nej cítiť fantasticky. Sľubujem :-).
Lucia Švaral

Článok bol pridaný dňa 26/04/2015 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéRaňajkyRecepty   |   Autor: Lucia Švaral

Komentáre