Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Láskyplný svet Márie Šimkovej: Prečo je dôležité objaviť hodnotu domáceho varenia?

zdravé recepty

Na našom blogu vám denne prinášame zdravé a nutrične plnohodnotné recepty pripravené za pár minút. Napriek tomu si stále veľa ľudí myslí, že zdravá životospráva si vyžaduje množstvo času v kuchyni a oveľa väčší finančný výdaj ako pri „bežnej“ strave.

Tak sme sa rozhodli preniesť sa spoločne s vami do života Majky Šimko. Maminy 4 krásnych detí, ktorá sa, ako píše na svojom blogu, „iba snaží, aby jedlo živilo, vyzeralo a aj chutilo“. Jej cesta k zdraviu vedie cez prastaré postupy úpravy jedla, akými sú fermentovanie, kváskovanie či príprava domáceho kefíru.

Žiadne zložité recepty, iba jeden dobrý a plnohodnotný základ.

vyziva

Majka je autorka dvoch ne/obyčajných kuchárskych kníh, v ktorých pre vás spísala viac ako 150 jednoduchých receptov, ktoré s obľubou konzumujú aj jej deti.

Ako variť zo základných surovín, sa dozvieš v jej prvej knihe Medzi jedlom a láskou (nájdeš v nej až 100 receptov). Ak ťa v našom článku jej cesta k zdraviu zaujme natoľko, že sa pustíš do prípravy domáceho kefíru (rovnako ako ja), odporúčam zakúpiť si aj jej druhú knižku Medzi jedlom a láskou. Domáci kefír, v ktorej nájdeš okrem 80 receptov aj teoretickú a praktickú časť, ako sa o kefír starať a čo všetko v sebe skrýva.

Čo nám o svojej domácnosti a zvykoch prezradila a akú radu dala na záver všetkým našim čitateľkám, sa dozvieš v článku.

Majka, väčšina domácností má často rovnakú výhovorku, prečo doma nevaria úplne zdravo. Je ňou čas. Ako je potom možné, že ty ako mamina štyroch detí ten čas máš? V čom je to kúzlo? Chce to naozaj „iba“ správne nastavenie mysle a dobrú organizáciu času?

Tak úplne to nevnímam ako výhovorku. Je to aj našou dobou. Je rýchla. My ľudia chceme veľa stihnúť. A často nemáme čas. To je fakt.

Sme ako v rýchliku a ja mnohých ľudí úprimne chápem. Potom je to aj o tom, že normou sa nám stalo kupovať spracované potraviny, odložiť varenie na druhú koľaj a nebrať ho ako niečo pre život naozaj potrebné. Pre mňa je varenie dôležitá súčasť života. Jednoducho do môjho denného plánu varenie patrí a bodka.

Je to o prioritách. Ak je pre mňa niečo dôležité, nájde sa na to kúsok času.

Varenie však môže byť úplne jednoduché a efektívne, žiadne hodinové státie pri sporáku nečakajte. Takže áno, je to sčasti o nastavení a je v tom aj kus organizácie. My ľudia musíme znovu objaviť hodnotu domáceho varenia.

Martin Pyco Rausch to vyjadril svojou novou knihou úplne dokonale – Treba si variť.

domáci kefír

Na tvojom blogu sa môžeme dočítať, že dve staršie dcérky učíš doma a chlapci sú (vzhľadom na vek) s tebou doma tiež. Kedy je teda u teba ideálny čas na varenie a prípravu jedla? Koľko jedál denne varíš?

Domácu školu sme v októbri ukončili. Režim varenia však ostal ten istý. Vždy si zbežne naplánujem, čo by som chcela uvariť vzhľadom na zásoby, ktoré mám doma. Varím jednoducho a prakticky, aj na viac dní.

Približne dvakrát do týždňa večer potiahnem a pripravím si zeleninu, naložím mäso, uvarím strukoviny, zarobím cestá na chlebík. Ráno si privstanem a dovarím. Raz za mesiac naložím zeleninu na fermentovanie. Tak akosi jednoducho, pocitovo a hlavne udržateľne. Každý by mal hľadať ten jeho udržateľný spôsob varenia a fungovania.

ako urobit domaci kefir

Pečieš si domáci chlieb, rožky. Miesto bežných sladkostí majú deti domáce koláčiky z plnohodnotných surovín a na lepšiu imunitu pijú kefírové mlieko.

Nachádzajú sa vo vašej domácnosti aj nejaké „menej zdravé“ potraviny? U nás je ich minimum, čiže viem, že to ide, pokiaľ sa celá domácnosť (minimálne mama) nastaví na zdravšiu cestu.

Snažím sa nedeliť potraviny na zdravé a nezdravé. Skôr sa snažím variť doma výživne, rozprávať sa s deťmi, čo nám prináša výživu, a to konzumovať, lebo to je podstata stravovania.

A občas, samozrejme, priskočí k deťom aj niečo menej výživné, čo prinesie babička alebo rodinná oslava či čas s kamarátmi, ale v kontexte ich komplexného stravovania to nevnímam ako problém, ak to nie je často.

domaci kefir ucinky

Majka, myslíš si, že je finančne náročnejšie zamerať sa na zdravú stravu a nakupovať mäso a zeleninu priamo od farmára?

Alebo je to opäť len o správne nastavenom systéme a narábaní s potravinami? Kedysi predsa naše babičky mali málo surovín a dokázali vytvoriť veľa (jedla).

Ak sa pozrieme čisto iba na potraviny, kupovať bio mäso alebo mäso od kvalitného farmára a nakupovať čistú zeleninu vychádza finančne náročnejšie. Je lacnejšie kúpiť zeleninu a mäso z veľkoobchodu, biele rožky, lacnú nátierku, nejaké párky či salámu.

Ale je to výživa, ktorú naše telo potrebuje na správne fungovanie? Chceme len naplniť naše žalúdky alebo poskytnúť telu výživu? To sú tie otázky, ktoré si musí každý zodpovedať sám.

A potom... radšej menej a kvalitne. Dá sa obmedziť nákup toľkých zbytočností. Varením a konzumovaním výhradne nespracovaných potravín alebo minimálne spracovaných vieme zase ušetriť. Nie je to na začiatku ľahké, ale ak nám to dáva zmysel, dajú sa nájsť tie cestičky, ako kráčať výživnejšie...

Postupne, pomaly, s odhodlaním, aby sa výživa stala naším liekom.

ako vyrobit domaci kefir

Nedávno si na svojich sociálnych sieťach spomínala, že si po dlhom čase navštívila jeden z veľkých obchodných reťazcov a zostala si nepríjemne prekvapená z množstva nových polotovarov.

Prečo podľa teba ľudia stále nakupujú polo/hotové jedlá plné umelých prísad? Je to opäť len kvôli času? Alebo sú ľudia už jednoducho „rozmaznaní“?

Uf, ťažká otázka vyžadujúca komplexnú odpoveď.

Myslím, že na vine je nízka gramotnosť, čo sa týka potravín. Deti sa v škole učia kvantá vecí, ktoré nikdy nevyužijú, ale nikde ich neučia, ako si vyberať potraviny, ktoré sú výživné, nikto im nevysvetľuje dôležitosť domáceho kvalitného stravovania.

Potom táto naša doba. Nikdy nebolo v dosahu ľudí a detí toľko spracovaných potravín, toľko bufetov, toľko rýchleho občerstvenia. Je to všade naokolo, každý supermarket je plný ultra spracovaných potravín. Ľudia si na to zvykli, je to pohodlné. A nezabudnime na potravinársky priemysel. Ten chce zarobiť a použije na to svoje páky. Keto, paleo, protein, vegan, sugarfree, raw... oni už vedia, čo na ľudí zaberá. Je to predsa z veľkej časti marketing. Cieľ je predať, zarobiť, nie poskytnúť výživu.

Nakoniec ešte jeden veľmi podstatný problém, ktorý ja vidím – nemáme zodpovednosť za seba a za svoje deti. To je najväčšia chyba. Zdravotný systém je nastavený tak, že ľudia nie sú za seba zodpovední, spoliehame sa na lekárov.

Tak načo sa snažiť stravovať výživne, urobiť jedlo svojím liekom, načo žiť tak, aby sme si mnohé ochorenia neprivolali svojím životným štýlom sami. Štatistiky hovoria jasne. A ešte stále nám to nedochádza. Vždy mám obrovskú radosť, ak vidím človeka, ktorý vezme svoje zdravie do vlastných rúk. Vieš, čo sa potom deje? Zázrak.

strava liekom

Aký je tvoj vzťah k cvičeniu? Myslíš si, že k celkovému zdraviu postačí iba plnohodnotná strava alebo je potrebné pridať aj pohyb, minimálne prechádzky na čerstvom vzduchu?

Pohyb, prechádzky, čas v prírode a šport je jeden úžasný a taký dôležitý dielik do celkovej mozaiky zvanej spokojný a zdravý človek.

Strava je len jeden diel, k tomu ešte spánok, netoxická domácnosť a láskyplné vzťahy, menej stresu, minimalizovanie elektrosmogu, obmedziť čas za obrazovkami a mobilmi, veľa smiechu a pokoj v srdci.

zdravé stravovanie

Prečo by mal byť podľa teba domáci kefír súčasťou každej domácnosti?

Lebo je úžasný, výživný, skvele sa s ním v kuchyni varí a pečie a i náš mikrobióm nám poďakuje, keď ho budeme piť. Kefír je naša láska.

zdravé stravovanie a výživa

Tvoj manžel je tiež plne otvorený zdravej strave?

Áno. Inak by to nešlo. Sme jedno. Sme jedna rodina. Všetci ťaháme za jeden koniec, ten výživný. Aj keď, najobľúbenejšie jedlo našich dievčat od môjho Miška je špagetové šialenstvo 🙂. To sú tie vzácne spoločné chvíle, keď si spolu pripravia zapečené špagety, spoločne ich vychutnávajú a dievčatá majú sviatok.

Maria Simkova

Ak by si mohla ľuďom poradiť, kde je podľa teba začiatok cesty k zdravej strave?

Začiatok je vždy vo vlastnom vnútri. Menej sledovať rady influencerov, blogerov, výživárov, ale pozrieť sa do seba, zhodnotiť svoje zdravie, vzťahy, životný štýl, stravovanie.

Som presvedčená, že jedálniček nie je taký podstatný, ale tie okolnosti, ktoré ten jedálniček a stravovanie ovplyvňujú, tie nám „nakladajú na tanier“. Celý život je jazda na koči s koňmi. Ja som jazdec a koč ťahajú dva kone. Jeden sú emócie a druhý pudy, a iba ak oba kone zvládam, idem tam, kam chcem ísť.

Takže ak chce niekto zmeniť svoje stravovanie, je potrebná práca na sebe samom. Naučiť sa zvládať situácie emočne.

Pracovať sám so sebou, rozumieť si, chápať sa, mať sa rád, rozumieť telu... A potom aj to stravovanie pôjde.
zdravé stravovanie recepty

Majka, ďakujem ti za tvoj čas. Verím, že tvoje slová v spojení s našou harmonickou výzvou môžu byť skvelý štart na novej ceste za zdravým a šťastným JA každej jednej ženy.

Namixuj fit darčeky pod stromček s Fitshakerom. Navštív náš eshop a daruj šancu byť fit 🎁. Nájdeš u nás nielen chutné zdravé dobroty na raňajky, ale aj pomôcky a doplnky pre tvoje domáce fitnesko a skvelé kuchárske knihy 🙂.

darčeky
Fotka autora
Romana Danišová DiS. art.
Redaktorka vo Fitshakeri

Žijem vo svete detských aktivít, tanca pohybu, maminiek a zdravého jedla pre moju vílu Elise. Naše dni sú plné smiechu, hľadania zážitkov, tvorenia, rozhovorov, vymýšľania príbehov a lásky. Milujem nás a milujem náš život :).

Kategórie

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.

Mohlo by ťa zaujímať

Mohlo by ťa zaujímať