Doba prípravy: 40 minút
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?
- olivový olej na varenie
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 4-6 kusov stopkového zeleru
- 4 mrkvy
- 1 cukinu
- 400 g celých lúpaných bio paradajok
- 2 lyžice bio paradajkového pretlaku
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- bazalku
- oregano
- 2 lyžice kvalitného masla
- 50 g syru Grana Padano – na posypanie
+(voliteľné sú zemiaky, zelené fazuľky, biela fazuľa, paprika...)
Ako budeme postupovať?
2. Cibuľu nakrájame a cesnak pretlačíme a nechám ich opiecť dozlatista.
3. Medzitým očistíme a nakrájame zeleninu. Je to voliteľné, či na menšie alebo väčšie kúsky. Čím budú väčšie, tým sa bude polievka dlhšie variť, ale niekto môže mať rád skôr chrumkavejšiu ako rozvarenejšiu zeleninu.
4. Keď je zelenina očistená, pridáme ju do hrnca a troška restujeme.
5. Následne pridáme lúpané paradajky, pretlak a všetko dobre premiešame.
6. Pridáme aj cca 2 litre vody, záleží tiež, či chceme mať polievku hustejšiu alebo redšiu, podľa toho prispôsobíme aj množstvo vody.
7. Polievku necháme zovrieť a potom stíšime na najmenší plameň a varíme ešte cca 20 minút.
8. Nakoniec pridáme soľ, čierne korenie, bazalku, oregano a tiež maslo.
9. Servírujeme s nastrúhaným syrom.
Recepty na chutné polievky, ale aj množstvo ďalších inšpirácií na raňajky, obedy, večere či sladké a slané snacky nájdeš v našich knihách:
Aj tieto polievky môžeš vyskúšať:
Tip na zdravú večeru: špargľová polievka s bryndzou hotová do 30 minút
Antivírusová chrenová polievka zo strúhanej zeleniny, hotová do 30 minút
Výživná krémová hokkaido polievka s červenou šošovicou, zázvorom a čili
Kari karfiolová polievka
Keď tvorím, cestujem a športujem, som šťastná. Relaxovať ma nájdeš v kuchyni, na Instagrame, pri behu či tvorbe náramkov...alebo len tak s manželom a rodinkou pri voňavej kávičke a zdravom koláči. Veľmi dlho neobsedím a robiť jednu vec je pre mňa občas nuda ;-). Momentálne si fičím na aromaterapii, spoznávam účinky akupunktúry a cvičím SM systém, aby som mala zdravý a pevný chrbát. Ešte rada fotím, dekorujem a píšem články o všeličom zaujímavom, čo stojí za to si prečítať.