Prechádzky jesenným lesom prinášajú nielen oddych, ale aj radosť. Hlavne ak nájdeme hríby. Ja som na takej prechádzke bola a našla som aj hríby. Rozhodla som sa ich spracovať a inšpirovala som sa známou českou polievkou kulajdou. A hoci som urobila pár úprav, stále chutila výborne. Vyskúšajte.
Ako na to?
1
Nazbierané huby očistíme a nakrájame. Ak máme sušené, zalejeme ich horúcou vodou a necháme odstáť cca 15 minút.
2
V hrnci rozpustíme maslo a hríby orestujeme.
3
Zalejeme vývarom a pridáme na kocky nakrájané zemiaky.
4
Dochutíme soľou, cukrom, bobkovým listom a varíme, kým nie sú zemiaky mäkké.
5
Keď sú zemiaky v polievke uvarené, do mlieka pridáme špaldovú múku a dobre premiešame.
6
Cez sitko prelejeme do polievky a necháme prejsť varom.
7
Nakoniec odstavíme zo zdroja tepla a pridáme kyslú smotanu. Už nevaríme.
8
Dochutíme ešte lyžicou octu a kôprom. Premiešame a môžeme podávať.
Tip: Originál kulajda sa podáva so strateným vajcom alebo s volským okom.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
217 kcal
914 kJ
T:
10 g
B:
4 g
S:
27 g
V:
4 g
Nech ti chutí 😊!
Ďalšie výborné recepty na polievky nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.