Čas prípravy: rozkvas 10-12 hodín
Kysnutie: 4 hodiny + 1 hodina
Čas pečenia: 30 minút
Čo budeme potrebovať na 16 ks?
- 150 g hladkej múky na kváskovanie
- 150 ml vlažnej vody
- 2 lyžice ražného kvásku
Na cesto:
- 200 g hladkej múky na kváskovanie
- 200 hladkej špaldovej múky
- 15 g olivového oleja
- 1 lyžicu morskej/himalájskej soli
- 200 ml vody
- rozkvas
Na potretie:
- 100 ml olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
Na dip:
- 1 biely jogurt
- morskú/himalájsku soľ
- 1 ks mladej cibuľky
Ako budeme postupovať?
2. Do misy po dvanástich hodinách vysypeme múky, pridáme olivový olej, soľ, vodu a rozkvas.
3. Vypracujeme cesto a necháme pri izbovej teplote kysnúť cca 4 hodiny.
4. Po vykysnutí cesto vyberieme z misy na pomúčenú dosku.
5. Premiesime a vytvarujeme valec, z ktorého nakrájame 16 dielov.
6. Z každého dielu vytvarujeme štangľu, ktorú uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
7. Plech prikryjeme utierkou a necháme ešte hodinu kysnúť.
8. Zatiaľ si v miske pripravíme olivový olej s pretlačeným cesnakom a trochou soli.
9. Po vykysnutí potrieme štangle pripravenou zmesou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 ˚C.
10. Pečieme cca 30 minút.
11. Po upečení vyberieme z rúry a môžeme podávať s jogurtovým dipom.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
631 kJ 150 kcal | 3 g | 25 g | 4 g | 1 g |
Recepty na domáce pečivo aj z kvásku nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál III:
K týmto štangliam sa hodí servírovať napr. aj tieto nátierky:
MEGA dobrá fazuľovo-cícerová nátierka, ktorá chutí ako škvarková, pritom je bez mäsa
Jemná chrenová nátierka s Lučinou a kyslou smotanou: tip nielen na Veľkú noc
Jednoduchá tvarohová nátierka so zeleninou
Syrová nátierka s mrkvou a kalerábom
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.