Domáci kváskový chlieb s olivami a paradajkami a zeleninová nátierka: tip na zdravé raňajky

V minulosti bol pre mňa kváskový chlieb veľkou výzvou. Dnes stačí, ak si zariadim čas tak, aby som sa mohla okrem pečenia chlebíka venovať aj iným veciam. Domáci chlieb je najlepšia alternatíva, keď si chceme dopriať sacharidy, hlavne vtedy, ak používame celozrnnú kvalitnú múku. Môžeme si ho natrieť tým, na čo máme chuť. Ja som k tomuto chlebíku pripravila zeleninovú nátierku, ktorá sa naozaj vydarila.

Doba prípravy rozkvasu: 10 – 12 hodín
Doba prípravy chlebíka a kysnutie: 10-15 min + 4 hodiny
Doba pečenia: 55 minút

Čo budeme potrebovať na cca 15 ks chlebíka?

Na chlieb:

  • Na rozkvas:
    • 2 lyžice kvásku
    • 100 ml vlažnej vody
    • 100 g hladkej špaldovej múky
  • Na cesto:
    • 150 g hladkej špaldovej múky
    • 150 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
    • 80 ml olivového oleja
    • 150 ml vlažnej vody
    • hrsť slnečnicových semienok
    • 10 čiernych olív
    • 3 sušené paradajky v olivovom oleji
    • 2 lyžičky soli

Na nátierku:

  • 1 kaleráb
  • 1 menšiu mrkvu
  • morskú/himalájsku soľ
  • 30 g syra do 30% tuku
  • 30 g póru
  • 2 lyžice bieleho jogurtu (napr. gréckeho)

Ako budeme postupovať?

1. Z kvásku, vody a múky si pripravíme rozkvas, ktorý necháme kysnúť 10-12 hodín.

2. Keď je rozkvas hotový, pridáme k nemu múku, olivový olej, vodu, semienka, nakrájané olivy a sušené paradajky.

3. Nakoniec pridáme soľ a cesto dobre vymiesime.

4. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť ešte cca 4 hodiny.

5. Po vykysnutí formu o rozmere 30 x 12 cm vystelieme papierom na pečenie a vylejeme cesto.

6. Vložíme do vyhriatej rúry na 250°C a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 180°C a dopekáme ešte 45 minút.

7. Po upečení potrieme vodou.

8. Zatiaľ kým sa pečie chlieb, urobíme nátierku.

9. Kaleráb a mrkvu ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Osolíme a necháme chvíľu odstáť.

10. Potom zmes zbavíme prebytočnej vody a pridáme nastrúhaný syr, nakrájaný pór a jogurt.

11. Všetko spolu dobre premiešame a môžeme natrieť na upečený chlieb .

 

Výživové hodnoty na 1 porciu (1 ks chlebíka a cca 30 g nátierky):

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
664 kJ

158 kcal

7 g 18 g 5 g  2,7 g

kváskový chlieb

 

domaci chlieb

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie fantastické zdravé recepty na rôzne príležitosti nájdeš aj v našich knihách, Fitness diári či Fitness kalendári:

recepty

 

Ak by ti táto ponúkaná nátierka nevyhovovala, alebo chceš pripraviť aj nejakú inú, pozri na tieto:

Tekvicovo-slaninková nátierka – skvelá najmä na desiatu či ako pohostenie pre návšteva

Tuniaková nátierka s cottage cheese – perfektná napríklad aj po tréningu

Zeleninovo-cuketová nátierka – pre milovníkov sladko-pikantnej chuti

Kuracia nátierka – aby si už nikdy nesiahla po paštéte

Syrovo-brokolicová nátierka – vynikajúci spôsob, ako dostať do detí brokolicu

Špenátovo-cícerovo-hrášková nátierka – na tanieri sa nádherne zelená

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 10/12/2018 a zaradený do kategórie: KváskovaniePečivoRaňajkyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokov   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre