Rýchla, zdravá a plná vitamínov. Stonkový zeler sa teší čoraz väčšej obľube aj v našich zemepisných šírkach. Chutí skvele ako snack (surové paličky s dipom), no aj varený napr. v polievke. Mali by sme ho zaradiť do jedálnička aj preto, že je bohatý na vlákninu, vitamíny B a C a minerály ako draslík a horčík. Stále sme ťa nepresvedčili? Tak ho skombinuj so špenátom a ver, že nízkokalorická zdravá polievka prekoná všetky tvoje očakávania.
Ako na to?
1
Na kvapke oleja si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku.
2
Pridáme stonkový zeler, ktorý si predtým nakrájame na menšie kúsky.
3
Zalejeme ho 1 litrom vriacej vody.
4
Po pár minútach pridáme baby špenát a spolu varíme, kým nie je zeler mäkký.
5
Nakoniec pridáme smotanu a všetko rozmixujeme tyčovým mixérom. Dochutíme korením a soľou.
Tip: Smotanu môžeme a nemusíme pridávať. Polievka je výborná aj bez smotany. A, samozrejme, aj menej kalorická. Takisto si do polievky môžeme pridať opečené malé kúsky viaczrnného chlebíka.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
88 kcal
371 kJ
T:
7 g
B:
1 g
S:
3 g
V:
0.6 g
Recepty na výživné polievky a mnoho iného nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:
Volám sa Stanka, no môžete mi kľudne hovoriť aj Gigi. Považujem sa za zdravojeda. Mojou filozofiou pri varení je nahradiť tie nezdravé suroviny zdravšími alternatívami a v rámci možností nákupu aj dostupnými a nie príliš drahými potravinami, ktoré sa dajú kúpiť v každom obchodnom reťazci. Keďže som dvojnásobná mama zamestnaná na plný úväzok, viem ako to je s varením a časom v kuchyni. A tiež, aké náročné môže byť nakupovanie a zháňanie tých správnych surovín s dvomi malými deťmi. Rýchlo, zdravo a chutne, to je každodenné motto pri varení alebo pečení, ktorým sa riadim. V mojich receptoch nájdete prirodzené produkty ako zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, ryby, kuracie mäso a taktiež mám rada, keď to na tanieri všetko pekne farebne ladí. To ma priviedlo aj k foteniu jedál a viac mojich receptov nájdete aj na mojom instagram účte @gigivari. Rada experimentujem v kuchyni a kombinujem rôzne chute a aj rôzne kultúry. Rada sa inšpirujem orientálnou a exotickou kuchyňou, no mám rada aj slovenskú klasiku. Odkedy som mama, tak čím ďalej, tým viac ma zaujíma problematika zdravého stravovania a jeho vplyv na naše zdravie. A aj preto som sa rozhodla absolvovať kurz Poradca výživy, aby som mohla pomôcť aj iným v otázkach stravovania. Teším sa už teraz, keď ti moje recepty budú chutiť, ušetria ti čas v kuchyni a pritom budeš mať gurmánsky zážitok ????.