Hlivové soté s mangoldom: tip na rýchly zdravý obed bez mäsa

Nie som si úplne istá, či špecifikácia „soté“ je úplne správna, ale keďže ide o podobný typ jedla, nechala som ho v názve. Pomenovať ho len „hlivovo-mangoldovou omáčkou“ mi prišlo málo vystihujúce jeho lahodnú chuť a skrytý, jednoduchý spôsob prípravy. Hodí sa ku knedli, k ryži, k francúzskej chrumkavej bagete a úplne najviac k celozrnným haluškám.

Ak nemáme mangold, použiť môžeme špenát, medvedí cesnak, žihľavu, šťaveľ alebo zelenú ingredienciu jednoducho vynecháme.

Pozri si aj recept na celozrnné halušky.

Čas prípravy: 35 minút

Čo budeme potrebovať na 3-4 porcie?

  • 2-3 veľké trsy hlivy ustricovej
  • 1 veľkú šalotku
  • 3 − 6 listov mangoldu
  • 1-2 lyžice kôprovej vňate
  • 1 dl olivového oleja
  • 1 dl suchého lahodného bieleho vína
  • štipku mletého bieleho korenia
  • 500 − 700 ml vývaru/vývaru zo zemiakov/vlažnej vody
  • 1 dl 40% smotany
  • 2 bobkové listy
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • pár kvapiek limetkovej šťavy

Ako budeme postupovať?

1. Hlivu nakrájame na pásiky alebo menšie kúsky. Šalotku úplne nadrobno.

2. Mangold nakrájame bez stonky na pásiky.

3. Ak nemáme kôpor sušený, otrháme čerstvé konáriky od stonky a posekáme ich nadrobno. Kôpor môžeme vymeniť aj za petržlenovú vňať, ligurček, yzop…

4. Vo vyššej panvici zohrejeme trošku oleja a opečieme nakrájanú hlivu.

5. Opečenú odložíme z panvice bokom na misku a do výpeku dáme podusiť cibuľku. Keď je hotová, pridáme znova hlivu, podlejeme bielym vínom a na najvyššom plameni za stáleho miešania predusíme.

6. Potom pridáme biele korenie a zalejeme vývarom či vodou.

7. Dusíme na miernom ohni, kým hliva nie je mäkká. Potom soté odokryjeme, pridáme smotanu, bobkové listy, soľ, limetkovú šťavu, kôpor a nakrájaný mangold.

8. Minútu prevaríme, odstavíme z ohňa. Časť – asi štvrtinu − odoberieme a vymixujeme na jemný krém. Z mixéra vyberieme a primiešame do soté. Prehrejeme asi dve minútky. Zmes bude zahustená, nie je nutné používať múku, ako sa tradične pri soté používa.

 

Tip č. 1: Podávame s celozrnnými haluškami a vrch soté ozdobíme nutričnou bombou – výhonkami naklíčenej horčice, alebo žeruchou.

Tip č. 2: Soté sa dá pripraviť aj bez vína, úplne ho vynecháme, ak pripravujeme jedlo pre malé deti. Obmenou pre alergikov môže byť kokosové mlieko namiesto živočíšnej smotany.

 

Pozn. autorky: Kvôli fotke som oddelila halušky od soté, ale po fotení sme si ich na tanieri zmiešali dokopy 😊. Predpokladám, že si jedlo nefotíte na svoj blog, halušky si preto rovno primiešajte do soté, kým je na horúcej panvici, aby chuť prešla všetkými súčasťami jedla.

mangold recept

 

recepty z hlivy

Prajem dobrú chuť :-)!

 

Aj v našich knihách nájdeš množstvo inšpirácie na zdravé obedy, večere, ale aj jedlá na raňajky, snacky, koláče, nápoje a iné:

fit recepty

 

Inšpiruj sa aj ďalšími hlivovými receptami:

Koložvárska kapusta s hlivou: recept vhodný aj pre vegánov

Tofu alebo kuracie soté s hlivou: tip na rýchly obed do 30 minút

Hliva ustricová na smotane: tip na výživný obed

Henrieta Kundrátová

Článok bol pridaný dňa 01/07/2020 a zaradený do kategórie: BezlepkovéReceptyRýchle obedy či večere do 30 minútVegetariánske   |   Autor: Henrieta Kundrátová

Komentáre