Všetky

Grilovaná zelenina s tajnou prísadou a dipom tzatziki

12. júl 2017
Nela Juričová
V horúcich letných dňoch vždy dobre padne svieži obed. Dnes ti ukážem recept na lahodnú grilovanú zeleninu s čerstvým a ľahkým gréckym tzatziki dipom. Budeme potrebovať cuketu, baklažán, paradajky a cibuľu, spolu v kombinácii s balkánskym syrom. Tento obed na grécky spôsob určite zachutí každému. Navyše ním dodáš telu potrebné bielkoviny, podporíš trávenie a samozrejme vyhneš sa vysokému množstvu kalórií. Cuketa je skvelá na detoxikáciu organizmu, zatiaľ čo baklažán a cibuľa pomáhajú znížiť tlak. Spomínaná cibuľa je zdraviu veľmi prospešná, no nie práve najobľúbenejšia. No zaručujem, že grilovaná cibuľka bude chutiť určite aj tým najmenším.
Doba prípravy: 20 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?


  • 1 a ½ cukety

  • 1 baklažán

  • 1 cibuľu

  • 2 paradajky

  • cca 3-4 lyžice olivového oleja

  • oregano

  • bazalka

  • rôzne zmesi korenia (napr. grécke)

  • morskú/himalájsku soľ

  • 50 g balkánskeho syra


Na dip:

  • 100 g bieleho gréckeho jogurtu

  • 1/4 uhorky

  • morskú/himalájsku soľ

  • kôpor

  • 1 lyžičku olivového oleja

  • grécke korenie


Ako budeme postupovať?

1. Nakrájame baklažán, ½ cukety a cibuľu na kolieska. Paradajky rozdelíme na dve polovice a zvyšnú celú cuketu ošúpeme a nakrájame na pozdĺžne pásy.
2. Zmiešame olivový olej s korením a soľou a všetky kúsky zeleniny potrieme z oboch strán. Na pár z nich nadrobno posekáme balkánsky syr (môžeme použiť aj parmezán).
3. Rozpálime panvicu a potom na ňu poukladáme zeleninu. Grilujeme z oboch strán. Cibuľu grilujeme dlhšie, nech je úplne mäkká.
4. Zatiaľ si dáme do misky biely jogurt a uhorku nasekáme na drobno. Zmiešame s jogurtom aj olivovým olejom a dochutíme korením a soľou.
TIP: Ak je pekné počasie a máš možnosť, ugriluj si zeleninu niekde v prírode. Daj však pozor, aby prepálený tuk nešiel naspäť na zeleninu.
cuketa
 
tzatziky
 
paradajka
 
grilovačka
Dobrú chuť!
 
Vedela si, že aj v našej novej knihe nájdeš inšpirácie na letné posedenie? Pozri Z fitka do kuchyne špeciál 2:
zdrave recepty Z fitka do kuchyne special 2
 
Ak si mäsožravec, pozri aj naše iné tipy na zdravé grilovanie:
Kuskus šalát a grilované kuracie prsia
Domáce hamburgery
Grilované mäsko v domácich tortilách
Nela Juričová
Redaktor vo Fitshaker
Vždy ma bavilo skúšať nové recepty, meniť ich podľa seba a rozširovať ich ďalej. Zdravému životnému štýlu som sa začala venovať od svojich 15 a drží ma to stále a verím, že ma to ani nikdy neopustí. Mám oveľa lepší pocit keď presne viem, čo do svojho jedla dávam a ešte viac si ho aj vychutnám. K mojej vášni k vareniu som pripojila aj fotenie, ktoré takisto patrí medzi moje hobby. Takto si fotím každý môj recept a veľmi rada sa s ním podelím ďalej, pretože by som chcela ľuďom ukázať, že žiť a stravovať sa zdravo je oveľa jednoduchšie a príjemnejšie, ako mnohí hovoria. Odkedy som svojmu telu začala dávať, čo si zaslúži a potrebuje, cítim sa lepšie nie len fyzicky, ale aj psychicky a tento životný štýl sa stal mojou neoddeliteľnou súčasťou.

Kategórie

ReceptyPotréningovégrilovaná cuketagrilovaný baklažángrilovaná paradajkatzatziky dipgrécka omáčka