Grilovaná zelenina s tajnou prísadou a dipom tzatziki

V horúcich letných dňoch vždy dobre padne svieži obed. Dnes ti ukážem recept na lahodnú grilovanú zeleninu s čerstvým a ľahkým gréckym tzatziki dipom. Budeme potrebovať cuketu, baklažán, paradajky a cibuľu, spolu v kombinácii s balkánskym syrom. Tento obed na grécky spôsob určite zachutí každému. Navyše ním dodáš telu potrebné bielkoviny, podporíš trávenie a samozrejme vyhneš sa vysokému množstvu kalórií. Cuketa je skvelá na detoxikáciu organizmu, zatiaľ čo baklažán a cibuľa pomáhajú znížiť tlak. Spomínaná cibuľa je zdraviu veľmi prospešná, no nie práve najobľúbenejšia. No zaručujem, že grilovaná cibuľka bude chutiť určite aj tým najmenším.
Doba prípravy: 20 minút
Doba prípravy: 20 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 1 a ½ cukety
- 1 baklažán
- 1 cibuľu
- 2 paradajky
- cca 3-4 lyžice olivového oleja
- oregano
- bazalka
- rôzne zmesi korenia (napr. grécke)
- morskú/himalájsku soľ
- 50 g balkánskeho syra
Na dip:
- 100 g bieleho gréckeho jogurtu
- 1/4 uhorky
- morskú/himalájsku soľ
- kôpor
- 1 lyžičku olivového oleja
- grécke korenie
Ako budeme postupovať?
1. Nakrájame baklažán, ½ cukety a cibuľu na kolieska. Paradajky rozdelíme na dve polovice a zvyšnú celú cuketu ošúpeme a nakrájame na pozdĺžne pásy.
2. Zmiešame olivový olej s korením a soľou a všetky kúsky zeleniny potrieme z oboch strán. Na pár z nich nadrobno posekáme balkánsky syr (môžeme použiť aj parmezán).
3. Rozpálime panvicu a potom na ňu poukladáme zeleninu. Grilujeme z oboch strán. Cibuľu grilujeme dlhšie, nech je úplne mäkká.
4. Zatiaľ si dáme do misky biely jogurt a uhorku nasekáme na drobno. Zmiešame s jogurtom aj olivovým olejom a dochutíme korením a soľou.
TIP: Ak je pekné počasie a máš možnosť, ugriluj si zeleninu niekde v prírode. Daj však pozor, aby prepálený tuk nešiel naspäť na zeleninu.
2. Zmiešame olivový olej s korením a soľou a všetky kúsky zeleniny potrieme z oboch strán. Na pár z nich nadrobno posekáme balkánsky syr (môžeme použiť aj parmezán).
3. Rozpálime panvicu a potom na ňu poukladáme zeleninu. Grilujeme z oboch strán. Cibuľu grilujeme dlhšie, nech je úplne mäkká.
4. Zatiaľ si dáme do misky biely jogurt a uhorku nasekáme na drobno. Zmiešame s jogurtom aj olivovým olejom a dochutíme korením a soľou.
TIP: Ak je pekné počasie a máš možnosť, ugriluj si zeleninu niekde v prírode. Daj však pozor, aby prepálený tuk nešiel naspäť na zeleninu.




Dobrú chuť!
Vedela si, že aj v našej novej knihe nájdeš inšpirácie na letné posedenie? Pozri Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Vedela si, že aj v našej novej knihe nájdeš inšpirácie na letné posedenie? Pozri Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Ak si mäsožravec, pozri aj naše iné tipy na zdravé grilovanie:
Kuskus šalát a grilované kuracie prsia
Domáce hamburgery
Grilované mäsko v domácich tortilách