Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Fantastická nakladaná cvikla: priprav si zásoby na celú zimu

Cvikla je zelenina plná benefitov. Jej krásna sýta červená farba napovedá o tom, že obsahuje množstvo antioxidantov a vitamínov. Cviklu som už robila na mnoho spôsobov. Teraz som ju vyskúšala naložiť. Čím dlhšie v pohári bude, tým viac chutí nasaje. Tým, že je sterilizovaná, vieme si ju pripraviť na celú zimu.

Čas prípravy: 2 hodiny

Čo budeme potrebovať na 2 x 3 dl pohár?


  • 700 g menšej cvikly


Do každého pohára

  • 2-3 kolieska cibule

  • 1,5 lyžičky morskej/himalájskej soli

  • 1,5 lyžičky trstinového cukru

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 ks feferónok

  • 1 lyžicu jablčného octu

  • 2 lyžice olivového oleja

  • 3 ks celého čierneho korenia


Ako budeme postupovať?

1. Cviklu umyjeme, položíme na plech, podlejeme vodou a vložíme do rúry vyhriatej na 200 ˚C.
2. Pečieme cca hodinu a pol, kým nie je cvikla mäkká. Odporúčam radšej menšie kusy, aby sa rýchlejšie upiekli.
3. Keď je cvikla upečená, necháme ju vychladnúť a ošúpeme.
4. Cviklu spolu s cibuľou nakrájame na krúžky.
5. Pripravíme si 3 dl poháre.
6. Na spodok každého pohára dáme soľ a trstinový cukor.
7. Potom začneme pomaly ukladať kolieska cvikly, cibule, strúčikov cesnaku a feferónok.
8. Takto naložíme cviklu po okraj pohárov.
9. Nakoniec prilejeme ocot, olivový olej a vodu po okraj a pridáme navrch guľôčky čierneho korenia.
10. Zatvoríme viečkom a dáme sterilizovať do hrnca s vodou na cca 10 minút.
11. Potom poháre vyberieme, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
Tip: Ak chceme viac pohárov, množstvo cvikly násobíme. Do pohárov dáme rovnaké množstvo, ako je napísané.
 
Výživové hodnoty na 1 pohár (3 dl):

















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
1 309 kJ
311 kcal
14 g38 g6 g9 g
 
nakladaná cvikla
 
sterilizovaná cvikla recepty
Verím, že si pochutíte rovnako ako u nás doma :-)!
 
Ďalšie zaujímavé recepty na zdravé dobroty na všetky možné príležitosti nájdeš aj v našich knihách:
fit recepty
 
Aj tieto recepty by ťa mohli zaujať:
10x cviklové recepty TU nielen pre deti
Vynikajúce hokkaido gnocchi so smotanovo-šampiňónovou omáčkou
Netradičná marmeláda z hokkaido – vhodná na toasty či ku syrom
Paprikovo-paradajková nátierka vhodná k pečivu aj ako omáčka do varenia
Univerzálna paprikovo-cuketová nátierka: vhodná na desiatu, na cestoviny či ako omáčka k mäsu
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.