Čas prípravy: 2 hodiny aj s kysnutím
Čo budeme potrebovať na 14 ks?
- 1 kocku bio droždia
- 300 ml kvalitného mlieka
- 1 lyžicu trstinového cukru
- 600 g hladkej špaldovej múky
- 125 ml olivového oleja
- morskú/himalájsku soľ
Na plnku:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľu
- 150 g sušenej slaniny alebo prosciutta
- 400 g kyslej kapusty
- mleté čierne korenie
- vajíčko na potretie
- rascu
Ako budeme postupovať?
2. Necháme 10 minút odpočinúť.
3. Do misy vysypeme špaldovú múku, pridáme olivový olej, soľ a kvások.
4. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť cca 60 minút.
5. Kým cesto kysne, urobíme si kapustovú plnku.
6. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninku.
7. Necháme chvíľu restovať, pridáme nakrájanú kapustu a dochutíme čiernym korením.
8. Premiešame a restujeme asi 20 minút.
9. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho na cca 3 mm a rozkrájame na štvorce.
10. Do stredu každého štvorca dáme lyžicou kapustovú plnku, ktorú zabalíme do cesta.
11. Naplnené cesto uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
12. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou.
13. Na každý kus môžeme urobiť nožom pár zárezov.
14. Takto pripravené kapustníky vložíme do vyhriatej rúry na 200 ˚C a pečieme 35 minút.
Tip: Ak kváskuješ, pokojne môžeš droždie nahradiť kváskom a postupovať ako obyčajne.
Výživové hodnoty na 1 kus (cca 120 g):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 226 kJ 292 kcal | 15 g | 33 g | 7 g | 8 g |
Ak ti zdravé varenie a pečenie nie je cudzie a chcela by si na ňho namotať aj niekoho ďalšieho, daruj kuchársku knihu so zdravými receptami:
S kyslou kapustou môžeš pripraviť aj tieto vynikajúce recepty:
Vynikajúci zdravý obed nielen v zime: zemiakové guľky s kyslou kapustou
Vianočná kapustnica s hubami: tip na štedrú večeru
Placky z kyslej kapusty bez vysmážania: zdravý obed alebo večera do 30 minút
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.