Vianočná kapustnica s hubami: tip na štedrú večeru

Jedinečnú atmosféru Štedrého dňa u nás vytvára aj vôňa vianočnej kapustnice. Má svoje čaro, pretože do nej pridávame sušené hríby, ktoré sme v lete s deťmi nazbierali na výletoch v lese a tiež trošku masla na zjemnenie chuti.  Tento recept robím len na Vianoce a jej jedinečná vôňa nám pripomína krásne spomienky z detstva a z minuloročných Vianoc. Receptov na vianočnú kapustnicu je mnoho, niekto dokonca na Štedrý deň varí úplne inú polievku. Budem sa tešiť, ak niekedy vyskúšaš aj tú našu :-).

Doba prípravy: 1 hodina

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 menšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g kyslej kapusty
  • sušené hríby podľa chuti
  • 10 bobkových listov
  • 2 lyžičky drvenej rasce
  • celé čierne korenie
  • morskú/himalájsku soľ
  • kvalitnú klobásu
  • 50 g kvalitného masla

Príloha:

  • 8 zemiakov

Ako budeme postupovať?

1. Na olivovom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku dozlatista.

2. Pridáme k nej cesnak a kyslú kapustu. (Pokiaľ máme domácu kapustu zo suda, môžeme ju pred tým prevariť vo vode, aby nebola príliš kyslá.)

3. Keď kapusta pustí šťavu, pridáme sušené hríby. Ja zvyknem dávať 2- 3 hrste.

4. Kapustu zalejeme vodou, množstvo vody je individuálne, podľa toho či máme radi skôr hustú kapustnicu alebo naopak redšiu.

5. Pridáme bobkové listy a dochutíme rascou, čiernym korením a soľou podľa chuti.

6. Po cca 30 minútach varenia môžeme do kapustnice pridať klobásu, aby sa prevarila ale nerozvarila.

7. Úplne na záver pridáme do hrnca maslo a po jeho roztopení, kapustnicu odstavíme. Maslo v kapustnici zjemní chuť.

8. Ku kapustnici podávame aj zemiaky, ktoré varíme v šupke v osobitnom hrnci. Po vychladení šupku zo zemiakov očistíme.

kapustnica s hubami

 

Vianocna kapustnica

Prajem ti nádherné Vianoce a šťastný nový rok! :-)

 

Viac chutných receptov nielen na Vianoce nájdeš aj v našich knihách. Možno tip na super darček pre seba či niekoho blízkeho:

fit recepty

 

A čo ďalšie na vianočný stôl?

Pšenová kaša na dokonalé vianočné raňajky

Pečené kačacie stehná na slávnostný obed

MEGA dobrý čokoládovo-jablkový mrežovník

Martina Kurtulíková

Článok bol pridaný dňa 14/12/2019 a zaradený do kategórie: PolievkyReceptyVianočné   |   Autor: Martina Kurtulíková

Komentáre