Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Famózne plnené batatové lokše s kuracím mäsom: tip na zdravý obed

batatové lokše
Bataty sú nielen veľmi výživné a chutné, ale sú raz dva mäkké a navyše aj majú krásnu farbu. Môžeme si z nich pripraviť aj pekné farebné lokše, ktoré môžeme naplniť buď touto zmesou s kuracím mäsom, alebo použijeme napríklad aj rôznu zeleninu podľa chuti. Lokše môžeme podávať na obed, prípadne si ich zabaliť na cesty ako také tortilly :-).

Doba prípravy: 60 minút

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

Na 8 ks lokší:

  • 800 g batatov

  • 1 vajíčko

  • morskú/himalájsku soľ

  • 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate

  • 400 g hladkej špaldovej múky

  • trochu roztopeného masla ghee na potretie lokší


Na mäsovú zmes:

  • 600 g kuracích pŕs

  • 1 cibuľu (50 g)

  • 1 červenú papriku (100 g)

  • 200 g čerstvých šampiňónov

  • 2 lyžice olivového oleja

  • mleté čierne korenie

  • morskú/himalájsku soľ

  • ½ lyžičky mletej sladkej papriky 

  • 200 ml zeleninového vývaru


Ako budeme postupovať?

1. Bataty uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Olúpané ich popučíme na kašu, pridáme vajíčko, soľ, petržlenovú vňať a hladkú špaldovú múku a vypracujeme hladké cesto. Cesto musí byť jemné, podobné ako na klasické zemiakové lokše.
2. Na pomúčenej doske vyvaľkáme lokše hrubé cca 2-3 mm a pečieme ich na rozpálenej suchej panvici z každej strany cca 1,5 minúty na strednom stupni. Po každej lokši panvicu utrieme od múky.
3. Upečenú lokšu potrieme roztopeným ghee maslom, na ňu uložíme ďalšiu a tak postupujeme do konca.
4. Mäsovú plnku pripravíme nasledovne, mäso nakrájame na tenké pásiky, cibuľu nasekáme na drobno, papriku a šampiňóny nakrájame na plátky.
5. V panvici zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu, ktorú restujeme 5 minút a následne pridáme aj papriku, ktorú restujeme tiež 5 minút.
6. Potom pridáme kúsky kuracieho mäsa, ktoré okoreníme, osolíme a posypeme mletou paprikou. Restujeme 10 minút.
7. Do panvice pridáme šampiňóny a zeleninový vývar a zmes varíme 5-7 minút, kým sa vývar zredukuje.
8. Hotové lokše naplníme mäsom a podávame.
Tip: Tieto lokše sú veľmi chutné aj čisté bez plnky, prípadne skvelo chutia plnené šalátom, avokádom a nakrájanými paradajkami.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

799 kcal

3359 kJ

T:

12 g

B:

65 g

S:

116 g

V:

23 g

lokše recept
 
Lokše s kuracím mäsom
 
Plnené lokše
Prajem dobrú chuť! :-)
 
Viac fantastických receptov rozdelených do kategórií, aby si ľahko našla napr. jedlá s mäsom a pod. nájdeš v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:
zdravé recepty
 
Máš rada bataty? Potom vyskúšaj aj:
Gratinované bataty s tekvicou a kozím syrom
Brokolicovo-batatová krémová polievka
Batatový chlieb nasladko aj naslano
Fotka autora
Viktória Janov
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.