Gratinované bataty s tekvicou a kozím syrom: tip na zdravý obed či večeru

Bataty sú skvelou surovinou na jeseň i zimu, vďaka vysokému obsahu betakaroténu, ktorý by sme mali v zime viac dopĺňať. V kombinácií s tekvicou a kozím syrom chutia bataty naozaj skvelo. Tento recept je nielen zdravý a chutný, ale je to aj pastva pre oči a človek sa pri jeho príprave cíti kreatívne. Ideš ho vyskúšať? :-)

Doba prípravy: 80 minút

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 2 bataty (cca 400 g)
  • 1 menšiu tekvicu na pečenie (cca 400 g)
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
  • ½ lyžičky mletej sladkej papriky
  • 150 ml sójovej smotany na varenie
  • 1 vajíčko
  • olivový olej na vymastenie zapekacích misiek
  • 200 g mäkkého kozieho syra (ak robíme recept pre deti, použime radšej menej slaný syr, napr. mozarellu a môže ho byť menej)

Ako budeme postupovať?

1. Bataty a tekvicu ošúpeme a na strúhadle na zeleninu nakrájame na veľmi tenké plátky.

2. Zeleninu dáme do misky, osolíme, okoreníme ju, pridáme mletú papriku a poriadne premiešame.

3. Sójovú smotanu vymiešame s vajíčkom a zmes jemne okoreníme.

4. Pripravíme 6 malých zapekacách misiek s priemerom 10 cm. Každú misku vymastíme olivovým olejom a začneme ukladať plátky zeleniny dookola misky.

5. Najprv ukladáme bataty po obvode misiek, potom tekvicu, potom pridáme podrvený kozí syr a takto pokračujeme až sa dostaneme do stredu misky. Výsledok by mal pripomínať ružu.

6. Takto pripravené misky polejeme smotanovou zmesou, pekne zvrchu, aby sa smotana dostala medzi zeleninové plátky.

7. Misky zakryjeme alobalom a pečieme 1 hodinu pri teplote 200°C.

 

Tip: Takúto gratinovanú misku si môžeme pripraviť z rôznych druhov zeleniny. Vďaka tomu, že je nakrájaná na tenké plátky a pečie sa dlhšie domäkka, chutí veľmi lahodne. Hodia sa sem aj klasické zemiaky, cuketa, alebo kombinácia batatov a húb.

kozí syr recepty

 

sladké zemiaky recept

 

gratinovaná tekvica

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Viac oku lahodiacich výživných receptov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:

zdravé recepty

 

Mohli by ťa zaujať aj tieto recepty:

2x batatový chlieb na sladko aj slano

Cícerovo-batatová polievka s kokosovým mliekom

Krémová batatová polievka s kurkumou

Pečená tekvica s ovčím syrom a mandľami

Blaskové batatové placky, skvelé na večeru

Tekvicové placky pečené v rúre

Viktória Janov

Redaktorka vo Fitshaker
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj food blog victoriakitchenstories.com
Viktória Janov

Článok bol pridaný dňa 02/10/2019 a zaradený do kategórie: BezlepkovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 rokaVegetariánske   |   Autor: Viktória Janov

Komentáre