Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Domáci hummus s grilovanou paprikou a so sušenými paradajkami

40 min
8 porcií
humus natierka

Potrebujeme: 

  • 1 konzervu cícera (250 g)
  • štipku sódy bikarbóny
  • 2 lyžice tahini pasty
  • 1 lyžicu olivového oleja, extra panenského
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky mletej rímskej rasce
  • ½ lyžičky morskej/himalájskej soli
  • 1-2 lyžice vody (záleží na celkovej hustote vzniknutej hmoty)
  • 2 červené alebo oranžové papriky (môže byť aj, aj)
  • 1 cesnak
  • morskú/himalájsku soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • 4 kusy sušenej paradajky
humus natierka

Hummus je obľúbená cícerová nátierka, ktorá sa teší čím ďalej, tým väčšej popularite aj na Slovensku. Radi ju jeme natretú na čerstvom chlebíku, ako dip k mrkvovým a zelerovým tyčinkám či ako dresing alebo zálievku do rôznych Budha misiek.

Stretávame sa aj s rôznymi obmenami hummusu a zaujímavé je, že s akoukoľvek surovinou ho skombinujete, vždy chutí výborne alebo ešte lepšie ako originál. Aj táto kombinácia grilovanej papriky a hummusu je veľmi chutná. Veď napokon, presvedčte sa sami!

Čas prípravy

  • 30 minútvarenie cícera a grilovanie papriky
  • 10 minútpríprava nátierky

Ako na to?

1

Cícer si prepláchneme. Dáme variť spolu so sódou bikarbónou cca na 30 minút.

2

Necháme vychladnúť a následne cícer, tahini pastu, olivový olej, citrónovú šťavu, rímsku rascu, soľ a 1 lyžicu vody rozmixujeme dohladka v mixéri.

3

Na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie, si poukladáme papriky nakrájané na kusy spolu s cesnakom. Posolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.

4

Dáme piecť do rúry na 10 minút na 180 ˚C a môžeme dať aj na gril na cca 2-3 minúty.

5

Ak už máme spravený základ na hummus, stačí len pridať grilovanú papriku spolu s cesnakom a so sušenými paradajkami.

6

Všetko spolu rozmixujeme na pastu a poprípade ešte dochutíme soľou a korením.

Tip: Podávame s čerstvým kváskovým chlebom alebo ako dip k mrkvovým či zelerovým tyčinkám.

natierka z ciceru
cicerovy humus

Dobrú chuť :-)!

Aj naše kuchárske knihy sú plné chutných zdravých receptov, ktoré sa hodia na rôzne príležitosti a časti dňa. Na svoje si prídu aj vegáni, bezlepkáči, fitnesáci či milovníci zdravých sladkostí:

fit recepty
Fotka autora
Stanka Šišková
Redaktor vo Fitshaker

Volám sa Stanka, no môžete mi kľudne hovoriť aj Gigi. Považujem sa za zdravojeda. Mojou filozofiou pri varení je nahradiť tie nezdravé suroviny zdravšími alternatívami a v rámci možností nákupu aj dostupnými a nie príliš drahými potravinami, ktoré sa dajú kúpiť v každom obchodnom reťazci. Keďže som dvojnásobná mama zamestnaná na plný úväzok, viem ako to je s varením a časom v kuchyni. A tiež, aké náročné môže byť nakupovanie a zháňanie tých správnych surovín s dvomi malými deťmi. Rýchlo, zdravo a chutne, to je každodenné motto pri varení alebo pečení, ktorým sa riadim. V mojich receptoch nájdete prirodzené produkty ako zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, ryby, kuracie mäso a taktiež mám rada, keď to na tanieri všetko pekne farebne ladí. To ma priviedlo aj k foteniu jedál a viac mojich receptov nájdete aj na mojom instagram účte @gigivari. Rada experimentujem v kuchyni a kombinujem rôzne chute a aj rôzne kultúry. Rada sa inšpirujem orientálnou a exotickou kuchyňou, no mám rada aj slovenskú klasiku. Odkedy som mama, tak čím ďalej, tým viac ma zaujíma problematika zdravého stravovania a jeho vplyv na naše zdravie. A aj preto som sa rozhodla absolvovať kurz Poradca výživy, aby som mohla pomôcť aj iným v otázkach stravovania. Teším sa už teraz, keď ti moje recepty budú chutiť, ušetria ti čas v kuchyni a pritom budeš mať gurmánsky zážitok ????.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.