Hummus je obľúbená cícerová nátierka, ktorá sa teší čím ďalej, tým väčšej popularite aj na Slovensku. Radi ju jeme natretú na čerstvom chlebíku, ako dip k mrkvovým a zelerovým tyčinkám či ako dresing alebo zálievku do rôznych Budha misiek.
Stretávame sa aj s rôznymi obmenami hummusu a zaujímavé je, že s akoukoľvek surovinou ho skombinujete, vždy chutí výborne alebo ešte lepšie ako originál. Aj táto kombinácia grilovanej papriky a hummusu je veľmi chutná. Veď napokon, presvedčte sa sami!
Čas prípravy
- 30 minútvarenie cícera a grilovanie papriky
- 10 minútpríprava nátierky
Ako na to?
1
Cícer si prepláchneme. Dáme variť spolu so sódou bikarbónou cca na 30 minút.
2
Necháme vychladnúť a následne cícer, tahini pastu, olivový olej, citrónovú šťavu, rímsku rascu, soľ a 1 lyžicu vody rozmixujeme dohladka v mixéri.
3
Na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie, si poukladáme papriky nakrájané na kusy spolu s cesnakom. Posolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.
4
Dáme piecť do rúry na 10 minút na 180 ˚C a môžeme dať aj na gril na cca 2-3 minúty.
5
Ak už máme spravený základ na hummus, stačí len pridať grilovanú papriku spolu s cesnakom a so sušenými paradajkami.
6
Všetko spolu rozmixujeme na pastu a poprípade ešte dochutíme soľou a korením.
Tip: Podávame s čerstvým kváskovým chlebom alebo ako dip k mrkvovým či zelerovým tyčinkám.
Dobrú chuť :-)!
Aj naše kuchárske knihy sú plné chutných zdravých receptov, ktoré sa hodia na rôzne príležitosti a časti dňa. Na svoje si prídu aj vegáni, bezlepkáči, fitnesáci či milovníci zdravých sladkostí:
Volám sa Stanka, no môžete mi kľudne hovoriť aj Gigi. Považujem sa za zdravojeda. Mojou filozofiou pri varení je nahradiť tie nezdravé suroviny zdravšími alternatívami a v rámci možností nákupu aj dostupnými a nie príliš drahými potravinami, ktoré sa dajú kúpiť v každom obchodnom reťazci. Keďže som dvojnásobná mama zamestnaná na plný úväzok, viem ako to je s varením a časom v kuchyni. A tiež, aké náročné môže byť nakupovanie a zháňanie tých správnych surovín s dvomi malými deťmi. Rýchlo, zdravo a chutne, to je každodenné motto pri varení alebo pečení, ktorým sa riadim. V mojich receptoch nájdete prirodzené produkty ako zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, ryby, kuracie mäso a taktiež mám rada, keď to na tanieri všetko pekne farebne ladí. To ma priviedlo aj k foteniu jedál a viac mojich receptov nájdete aj na mojom instagram účte @gigivari. Rada experimentujem v kuchyni a kombinujem rôzne chute a aj rôzne kultúry. Rada sa inšpirujem orientálnou a exotickou kuchyňou, no mám rada aj slovenskú klasiku. Odkedy som mama, tak čím ďalej, tým viac ma zaujíma problematika zdravého stravovania a jeho vplyv na naše zdravie. A aj preto som sa rozhodla absolvovať kurz Poradca výživy, aby som mohla pomôcť aj iným v otázkach stravovania. Teším sa už teraz, keď ti moje recepty budú chutiť, ušetria ti čas v kuchyni a pritom budeš mať gurmánsky zážitok ????.