Toto je jeden z tých koláčov, ktorý si pravidelne doprajem pri poobednej kávičke 😊.
Mrkva je jednou z mojich najobľúbenejších zelenín, pri ktorej oceňujem najmä vysoký obsah betakaroténu, prírodného antioxidantu, ktorý spomaľuje starnutie, zlepšuje metabolizmus a posilňuje imunitný systém. A tak túto koreňovú zeleninku pridávam nielen do každej krémovej polievky či ako prílohu k hlavnému jedlu, ale aj do dezertov, pretože práve vďaka nej sú koláče šťavnaté a chutné.
Ako na to?
1
Celé vajíčka vyšľaháme s trstinovým cukrom, postupne prilievame kokosový olej a primiešame najemno nastrúhanú mrkvu.
2
Pridáme škoricu, perníkové korenie, posekané orechy a postupne zľahka primiešame múku zmiešanú s jedlou sódou.
3
Cesto vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy s priemerom 28 cm.
4
Pečieme pri 180 ˚C cca 35-40 minút.
5
Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačom šľahačky, do vyšľahanej primiešame pochúťkovú kyslú smotanu a trstinový vanilkový cukor.
6
Po vychladnutí koláč potrieme šľahačkovo-smotanovou plnkou a posypeme nasucho opraženými orechmi (lieskovcami, mandľami).
*Tip: Vyskúšaj stužovač šľahačky v bio kvalite.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
363 kcal
1526 kJ
T:
29 g
B:
5 g
S:
19 g
V:
3 g
Dobrú chuť :-)!
Chutné zdravé dezerty a ďalšie inšpirácie nájdeš aj v našich knihách:
Som maminou 2 malých drobcov a aj popri starostlivosti o nich je cvičenie a zdravý životný štýl mojou najväčšou láskou. Aj z tohto dôvodu som absolvovala trénersky kurz- Fitnes tréner pre I. kvalifikačný stupeň a zároveň špecializovaný kurz ako poradca pre výživu v športe a klinickú dietetiku, zameraný okrem iného aj na tvorbu a návrhy stravovacích jedálničkov :-). Milujem kvalitné domáce potraviny a zo všetkého najradšej rada varím polievky, pripravujem smoothies, zdravé koláče a domáce limonády :-).