Focaccia je nadýchané talianske pečivo ochutené olivovým olejom a rôznymi prísadami. Niečo ako náš slovenský osúch. Zbožňujem toto pečivo tak isto ako pizzu. Tak prečo to neskombinovať?
Toto je hrubšia pizza, ktorú vychutnáš kúsok po kúsku, až kým nebudeš mať brucho plné do prasknutia 😊. Áno, príprava tohto chlebíka chce viac času. Jeho chuť však za to stojí.
Ako na to?
1
Do veľkej misy dáme múku, 1 ½ lyžičky soli a sušené droždie, premiešame. Pridáme vlažnú vodu a 3 lyžice olivového oleja a miešame, kým sa nevytvorí cesto. V miske niekoľkokrát premiesime, podľa potreby posypeme trochou múky, kým sa nevytvorí hrubá lepkavá guľa cesta. Pevne prikryjeme plastovou fóliou a necháme 2 hodiny kysnúť pri izbovej teplote.
2
Po 2 hodinách bude cesto nafúknuté a zdvojnásobí svoj objem. Misu s cestom dáme do chladničky aspoň na 8 hodín (pokojne aj na deň).
3
Nakvapkáme 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja na plech. Vyberieme cesto z chladničky a pomocou rúk prenesieme na pripravený plech. Otočíme, aby sa obalilo v oleji, potom ho jemne stlačíme a vyrovnáme, kým nebude hrubé približne 2 cm. Cesto sa zatiaľ nedotýka okrajov plechu. Prikryjeme plastovou fóliou a necháme 10 minút odpočívať. Medzitým precedíme paradajky.
4
Cesto odkryjeme a končekmi prstov natiahneme k okrajom plechu. Znovu prikryjeme a necháme odpočívať, kým sa nenafúkne a mierne nenarastie, asi 25 minút. Medzitým si rozohrejeme rúru na 240 ˚C a pripravíme omáčku.
5
Vylejeme paradajkovú vodu, ktorá sa nahromadila v miske. Paradajky rukami opatrne rozdrvíme na kúsky. Pridáme zvyšnú 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, med, ½ lyžičky soli a sušenú bazalku. Miešame, aby sa spojili.
6
Nastrúhame si mozzarellu. Cesto rovnomerne posypeme polovicou nastrúhanej mozzarelly. Na syr nalejeme paradajkovú omáčku a jemne ju rozotrieme, ako sa len dá, zadnou stranou lyžice (niektoré miesta bez omáčky sú v poriadku). Posypeme zvyšnou mozzarellou. Na vrch navrstvíme ricottu po malých lyžičkách.
7
Pečieme, kým nie je pizza focaccia po okrajoch zlatohnedá a syr sa neroztopí, 17 až 20 minút.
8
Vyberieme pizzu z rúry a necháme 5 minút vychladnúť. Ak chceme, posypeme pizzu čerstvou bazalkou. Nakrájame na 12 štvorcov, podávame a vychutnávame.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
374 kcal
1565 kJ
T:
15 g
B:
15.4 g
S:
41 g
V:
7 g
Dobrú chuť 😊.
Inšpiruj sa ďalšími receptami v našich kuchárskych knihách. Všetky na teba čakajú v našom e-shope.
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz