Doba prípravy: 1 hodina 40 minút
Čo budeme potrebovať na cca 12 ks?
- 3 1/2 šálky celozrnnej špaldovej múky
- 1 lyžicu sušeného droždia
- 1 lyžicu sušeného oregana
- 1 lyžicu sušenej bazalky
- 1 lyžicu sušeného rozmarínu
- 1 lyžicu domáceho medu
- 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
- 2 šálky parmezánu (príp. iným obľúbeným syrom)
- 3 lyžice kvalitného olivového oleja + olej na potretie chleba
- 1 1/3 šálky vlažnej vody
- 2 hrste kvalitnej salámy
- cca 15 ks sušených paradajok (príp. môžu byť aj čerstvé)
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme olivový olej a vodu. Miešame dovtedy, kým sa cesto úplne nespojí.
3. Cesto dáme na pomúčenú dosku a hnetieme 3 až 5 minút.
4. Potom ho dáme naspäť do misky a necháme kysnúť na teplom mieste 40-60 minút.
5. Do vykysnutého cesta postupne pridáme na kocky nakrájanú salámu a paradajky. Nezabudneme ich do cesta popritláčať, aby po upečení v chlebíku držali.
6. Keď je všetko spracované, vyvaľkáme cesto vo veľkosti plechu 30 x 40 cm a urobíme na ňom prstami malé jamky.
7. Plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto potrieme olivovým olejom a ochutíme čerstvým alebo sušeným rozmarínom.
8. Pečieme pri teplote 190°C cca 35-40 minút.
9. Podávame buď samotný alebo k zelenine, šalátu, mäsu, resp. k čomu nám to pasuje najviac. Chlebík si môžeme zobrať zo sebou na túru, piknik či kúpalisko.
TIP: Do tohto chlebíka sa hodia aj kapary či olivy.
Ďalšie recepty, ktoré by si mohla pripraviť na pohostenie pre návštevy:
Zeleninová focaccia
Malinová galetka s ricottou
Makové krekry
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz