Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Hriešne dobrá čoko torta bez múky s kokosovým krémom a jahodovou polevou

čoko torta s jahodami
Dnešný recept vznikol ako malý experiment. Čokoládový korpus je pripravený relatívne rýchlo (ak nerátam čas pečenia v rúre). Ostáva vyriešiť, akú plnku dáme navrch. Pôvodne som chcela pripraviť kokosovú šľahačku, no nakoniec z toho vyšla kokosovo-smotanová šľahačka. Mám však pre teba aj iné varianty plniek. Môžeš použiť napríklad mascarpone krém, potrieť korpus džemom a ozdobiť ovocím. Alebo si pozri návrhy plniek na konci receptu. Nechám ti priestor na experimentovanie. Teraz si pozri, ako som to nakoniec vymyslela ja.

Počet kusov: Pre vyšší korpus priemer tortovej formy 15 cm, pre nižší 25 cm
Doba prípravy: cca 80 minút + kokosové mlieko treba vložiť na noc do chladničky

Čo budeme potrebovať na 16 ks?

Na čokoládový korpus:

  • 240 g kvalitnej horkej čokolády

  • 200 g kokosového oleja (príp. kvalitného masla)

  • 6 vajíčok

  • kôru z 1 BIO citróna

  • 1 lyžicu domáceho medu (prípadne podľa chuti)


Na smotanovo-kokosovú šľahačku:

  • 2x 400 ml kokosového mlieka v plechovke (kúpiš napr. v DM)

  • 250 ml kvalitnej smotany na šľahanie

  • 1 bio vanilkový cukor


Na jahodový toping:

  • 2 šálky jahôd

  • 1 lyžicu domáceho medu

  • 2 lyžičky chia semienok


Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejeme na 150 ℃.
2. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s kokosovým olejom a necháme 5 minút vychladnúť.
3. Oddelíme žĺtka od bielkov. Bielka vyšľaháme do peny a žĺtka s vidličkou poriadne rozšľaháme.
4. Pomaly do rozpustenej čokolády pridávame rozšľahané žĺtky, vyšľahaný sneh, kôru z citróna a med. Všetko spolu poriadne premiešame.
5. Do vymastenej tortovej formy nalejeme čokoládovú zmes a dáme piecť cca 45 až 55 minút, alebo kým sa nezačnú okraje odlepovať.
6. Krém pripravíme nasledovne. Kokosové mlieko dám večer pred prípravou torty do chladničky a vyberieme ho, až keď ho budeme používať.
7. Z plechovky vyberieme do misky len hustú časť (voda ostane v plechovke). Aj keď je to tuhšie, skúsime vyšľahať pomocou mixéra. Pokiaľ to nepôjde, pridáme trošičku vody z plechovky.
8. Ak bude samostatný krém len z kokosového mlieka hustý, môžeme v inej miske rozmixovať smotanovú šľahačku a potom tieto 2 šľahačky spojiť a ochutiť vanilkovým cukrom.
9. Jahody chvíľku povaríme a rozmixujeme ponorným mixérom na kašu.
10. Ochutíme medom, chia semienkami a necháme vychladnúť.
11. Na vychladnutý korpus navrstvíme krém a potom polejeme jahodovým topingom.
 
TIP: Namiesto kokosovo-smotanovej šľahačky môžeme použiť na vrch iný krém a posýpku. Napríklad:
1. Plnka z mascarpone a tvarohu, pokrytá grepom
2. Kakaovo-banánovo-smotanová plnka (prípadne vynecháme kakao)
3. Kokosová plnka
4. Pomarančový krém
 
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 135 g):

















Kalorické hodnotyTukyBielkovinySacharidyVláknina
402 kcal
1 688 kJ
36 g6 g13 g2 g
 
torty od mamy
 
čokoládová torta
 
cokoladovy kolac
 
torta recept
Verím, že si na tortičke pochutnáš a prípadne budeš aj sama experimentovať s plnkami či zdobením. Príjemné vychutnávanie prajem! ;-)
 
Ďalšie mega chutné sladkosti, ktoré si môžeš dopriať bez výčitiek svedomia (samozrejme v rozumnom množstve) nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:
zdravé sladkosti
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.