Hriešne dobrá čoko torta bez múky s kokosovým krémom a jahodovou polevou

Dnešný recept vznikol ako malý experiment. Čokoládový korpus je pripravený relatívne rýchlo (ak nerátam čas pečenia v rúre). Ostáva vyriešiť, akú plnku dáme navrch. Pôvodne som chcela pripraviť kokosovú šľahačku, no nakoniec z toho vyšla kokosovo-smotanová šľahačka. Mám však pre teba aj iné varianty plniek. Môžeš použiť napríklad mascarpone krém, potrieť korpus džemom a ozdobiť ovocím. Alebo si pozri návrhy plniek na konci receptu. Nechám ti priestor na experimentovanie. Teraz si pozri, ako som to nakoniec vymyslela ja.

 

Počet kusov: Pre vyšší korpus priemer tortovej formy 15 cm, pre nižší 25 cm

Doba prípravy: cca 80 minút + kokosové mlieko treba vložiť na noc do chladničky

Čo budeme potrebovať na 16 ks?

Na čokoládový korpus:

  • 240 g kvalitnej horkej čokolády
  • 200 g kokosového oleja (príp. kvalitného masla)
  • 6 vajíčok
  • kôru z 1 BIO citróna
  • 1 lyžicu domáceho medu (prípadne podľa chuti)

Na smotanovo-kokosovú šľahačku:

  • 2x 400 ml kokosového mlieka v plechovke (kúpiš napr. v DM)
  • 250 ml kvalitnej smotany na šľahanie
  • 1 bio vanilkový cukor

Na jahodový toping:

  • 2 šálky jahôd
  • 1 lyžicu domáceho medu
  • 2 lyžičky chia semienok

Ako budeme postupovať?

1. Rúru predhrejeme na 150 ℃.

2. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s kokosovým olejom a necháme 5 minút vychladnúť.

3. Oddelíme žĺtka od bielkov. Bielka vyšľaháme do peny a žĺtka s vidličkou poriadne rozšľaháme.

4. Pomaly do rozpustenej čokolády pridávame rozšľahané žĺtky, vyšľahaný sneh, kôru z citróna a med. Všetko spolu poriadne premiešame.

5. Do vymastenej tortovej formy nalejeme čokoládovú zmes a dáme piecť cca 45 až 55 minút, alebo kým sa nezačnú okraje odlepovať.

6. Krém pripravíme nasledovne. Kokosové mlieko dám večer pred prípravou torty do chladničky a vyberieme ho, až keď ho budeme používať.

7. Z plechovky vyberieme do misky len hustú časť (voda ostane v plechovke). Aj keď je to tuhšie, skúsime vyšľahať pomocou mixéra. Pokiaľ to nepôjde, pridáme trošičku vody z plechovky.

8. Ak bude samostatný krém len z kokosového mlieka hustý, môžeme v inej miske rozmixovať smotanovú šľahačku a potom tieto 2 šľahačky spojiť a ochutiť vanilkovým cukrom.

9. Jahody chvíľku povaríme a rozmixujeme ponorným mixérom na kašu.

10. Ochutíme medom, chia semienkami a necháme vychladnúť.

11. Na vychladnutý korpus navrstvíme krém a potom polejeme jahodovým topingom.

 

TIP: Namiesto kokosovo-smotanovej šľahačky môžeme použiť na vrch iný krém a posýpku. Napríklad:

1. Plnka z mascarpone a tvarohu, pokrytá grepom

2. Kakaovo-banánovo-smotanová plnka (prípadne vynecháme kakao)

3. Kokosová plnka

4. Pomarančový krém

 

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 135 g):

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
402 kcal

1 688 kJ

36 g 6 g 13 g 2 g

torty od mamy

 

čokoládová torta

 

cokoladovy kolac

 

torta recept

Verím, že si na tortičke pochutnáš a prípadne budeš aj sama experimentovať s plnkami či zdobením. Príjemné vychutnávanie prajem! ;-)

 

Ďalšie mega chutné sladkosti, ktoré si môžeš dopriať bez výčitiek svedomia (samozrejme v rozumnom množstve) nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

zdravé sladkosti

 

Pozri aj na tieto torty, ktoré potešia všetky mlsné jazýčky:

Nepečená tvarohovo-maková torta

Zdravá maková torta s citrónovou polevou

Krehká bezmúková gaštanová torta 

Čučoriedková torta s domácim pudingom

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 24/02/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyReceptyVegetariánske   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre