Slávnostná bezlepková orechovo-mrkvová torta, vhodná na každú príležitosť

Priprav aj ty niekomu prekvapenie v podobe sladkého darčeka. Jednoduchá mrkvovo-orechová torta poteší každého výnimočného človeka. Navyše, ak použiješ bezlepkovú múku tak, ako navrhujem, torta bude vhodná aj pre celiatika. Čo povieš, vyskúšaš môj recept? :-)

Doba prípravy: 120 min

Čo budeme potrebovať na 16-18 ks?

Na korpus:

  • 4 veľké vajíčka
  • morskú/himalájsku soľ
  • 150 g ghee masla
  • 70 g kokosového oleja
  • 100 g kokosového cukru (príp. trstinového)
  • šťavu aj kôru z 1 bio pomaranča
  • 170 g bezlepkovej múky (universal, ja používam mix kukuričnej, ryžovej a cirokovej, ale môžeme použiť aj pohánkovú)
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 2 lyžičky mletej škorice (napr. Ceylon)
  • 170 g orechov (mandle, vlašské, lieskové)
  • 230 g strúhanej mrkvy

Na plnku:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g jemného tvarohu
  • 250 g kvalitnej kyslej smotany
  • 70 g kokosového cukru (príp. iné sladidlo)

Ako budeme postupovať?

1. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh .

2. Zmäknuté maslo a kokosový olej vyšľaháme spolu s kokosovým cukrom do peny.

3. Pridáme žĺtka a šťavu s kôrou z pomaranča, poriadne ich premiešame s maslom a cukrom.

4. Múku premiešame s kypriacim práškom, škoricou a mletými orechami.

5. Umytú a nastrúhanú mrkvu pridáme k tekutej zmesi a potom po lyžičkách začneme primiešavať múku.

6. Nakoniec opatrne primiešame sneh.

7. Tortovú formu (priemer 22 cm) vystelieme papierom na pečenie a nalej do nej cesto.

8. Pečieme pri 180 °C približne 45-50 min. Ku koncu pečenia začneme tortu sledovať, aby sa nepripiekla.

9. Plnka je úplne jednoduchá. Mascarpone, tvaroh, smotanu a cukor vymiešame ručným mixérom na hladkú plnku.

10. Po upečení necháme korpus úplne vychladnúť. Potom ho rozkrojíme na tri rovnaké časti a začneme ho plniť.

11. Každé poschodie potrieme štedrou dávkou plnky a nezabudneme ani na vonkajšie strany.

12. Vrch torty môžeme ozdobiť ľubovoľnými orieškami alebo ovocím.

 

TIP: Namiesto pomaranča môžeme do cesta použiť citrón. Dôležité je, aby bol chemicky neošetrený a ak o nie je možné, aspoň aby bola kôra poriadne umytá a zbavená chémie.

torty na krst

 

mrkvová torta

Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že príprava torty je zdĺhavá a komplikovaná, opak je pravdou. Tortička je veľmi chutná a potešíš ňou úplné každého. Nezabudni sa nám po vyskúšaní receptu pochváliť fotkou. :-)

 

Nauč sa osladiť si život a nepribrať. Nápady na zdravé sladkosti od fitness tréneriek nájdeš v knihe Z fitka do kuchyne 3:

zdrave kolace

 

Aj tieto torty sú mňam mňam:

Čoko torta bez múky s kokosovým krémom a jahodovou polevou

Maková torta s citrónovou polevou, zvládne ho aj začiatočníčka

Mrkvovo-mandľová torta s mangom, poteš ňou svoje návštevy

Nepečená tvarohovo-maková torta, v ktorej môžeš využiť aj biely mak

Gaštanová torta úplne bez lepku

Veronika Kašická

Redaktorka vo Fitshaker
Ako maskérka v divadle sa stretávam s mnohými vecami, ktoré obsahujú veľa chémie. Preto sa snažím o presadenie prírodnej kozmetiky a zdravého jedla aspoň v osobnom živote. Hľadanie a vytváranie nových veci pre telo a pleť z ingrediencií, ktoré nám ponúka sama príroda je moje veľké hobby. Verím, že jedného dňa si ľudia opäť všimnú, že kvalitné a zdravé prípravky na telo, tvár či vlasy sa dajú pripraviť aj doma bez zruinovania peňaženky.
Veronika Kašická

Článok bol pridaný dňa 25/05/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyReceptyVeľkonočné   |   Autor: Veronika Kašická

Komentáre