Aké účinky má fialka, ako ju môžeme využiť? + tip na recept

Sirôtka, fialka sirôtková, fialka trojfarebná, viola – pod toľkými názvami poznáme túto nádhernú jemnú kvetinu a zároveň liečivú bylinku. Je nežná, voňavá a pôsobí na dušu aj na telo. Snáď sa ani nedá na ňu pozrieť bez toho, aby sme sa neusmiali. :-)

Ako spoznáme fialku?

Fialku (ľudovo nazývanú macoška), túto dvojročnú kvetinu poznáme vo všetkých farbách dúhy, od bielej po čiernu alebo jednofarebnú, resp. v najrozličnejších farebných kombináciách. Sirôtky sú nám blízke možno aj preto, že pochádzajú z Európy a v minulosti sa vynímali na okne takmer každého vidieckeho domu. Darí sa im dobre v mokrej pôde, na horúcich stanovištiach aj v kvetináčoch. Keď som si zakladala záhradu, kúpila som si tri farebné sadeničky a teraz, po 10.rokoch, ich mám plnú záhradu. Najväčšiu radosť mi robia drobné kvietky fialky roľnej.

Nájdeme v nej tieto účinné látky: flavonoidy, sliz, saponín, vitamín C.

Motto: Kvetiny sú milostným vyjadrením ducha prírody.

fialka

Aké účinky má fialka?

Éterické oleje obsiahnuté vo fialke sú silnými antioxidantmi, spomaľujú starnutie pokožky. Aj preto je fialka taká obľúbená a využívaná v kozmetickom priemysle. Vhodná je pri liečbe akné, ekzémov a suchej, podráždenej pokožky. Fialka  má tiež silné močopudné účinky, ideálna je pre ľudí, ktorí trpia reumou, dnou a artériosklerózou. Odhlieňuje organizmus a napomáha vykašliavaniu. Vďaka svojmu chladivému účinku je vhodné jej používanie pri horúčke.

Kedy fialku zbierame?

Kvety a vňať zbierame od mája do septembra.

Aké využitie má fialka?

Využiť môžeme kvety, vňať aj koreň. Koreň však trháme s ohľadom na prírodu (tak ako pri väčšine bylín) len také množstvo, aké nevyhnutne potrebujeme.

Listy používame spolu s kvetmi pri príprave domácich liečiv – sirup proti kašľu, liečivý olej na podráždenú pokožku. Zberáme za slnečného počasia, ktoré následne urýchľuje sušenie.

Kvety sa pre svoju nádhernú farbu čoraz viac využívajú v gastronómii na dekorovanie sladkých pokrmov, koláčov a dezertov. Veľmi rada namáčam kvety fialiek do cukrového roztoku, kde skandizujú a ako dekorácie neuvädnú tak rýchlo ako čerstvé kvietky. Kvety sa sušia na dobre vetranom mieste, v tieni a bez dosahu slnka, čím sa dlhšie zachová typická farba kvetov.

jedlé kvety

 

Zaujímavosť o fialke

Fialka je jedna z bylín, o ktorej sa zachovali najstaršie záznamy. Už Kelti oceňovali jej účinky na pleť a v starom Ríme sa liečili bolesti hlavy privoniavaním k fialke. V stredoveku bola s obľubou používaná ako preháňadlo pre deti.


Môj tip

Pri liečbe môžeme využiť všetky druhy fialiek, dokonca aj fialku lesnú, známu svojou nebesky modrou farbou a prenikavou vôňou. Jediný typ fialky, ktorý nevyužívame ako liečivú bylinku, je fialka okrasná, ktorá kvitne v interiéroch, v kvetináčoch na parapetných doskách. Môže vyvolať nevoľnosť a pocit na zvracanie, a to už pri malých dávkach.


 

Čo môžeme z fialky pripraviť?

# 1: Využitie fialky v kuchni

Kvetmi zdobíme koláče, dezerty, kašu pre deti, pudingy a šľahačku. Fialka má jemne sladkú chuť, takže sa hodí skôr do sladších pokrmov. Ak ju chceme využiť na dekoráciu jedla, kvietky trháme tesne pred použitím. Keď to nie je možné, kvietky vložíme v jednej vrstve do nádoby s mokrou kuchynskou utierkou a uschováme v chladničke, kde vydržia niekoľko dní.

# 2: Využitie fialky do domácej lekárničky

  • Na čaj: Používa sa na stimuláciu obehového a močového systému, pri chronických infekciách nielen močových ciest, je výborný aj pri nadmernom potení napr. v období menopauzy.
  • Olej/krém: Využijeme ho pri starostlivosti o pokožku, urýchľuje hojenie pleti, stimuluje nervovú sústavu, výborný je pri kožných problémoch, dermatitíde a ekzémoch.
  • Pleťová voda: Zmierňuje akné, vypína pleť a prvé vrásky, hydratuje pokožku, utlmuje svrbenie a bolesť po uštipnutí hmyzom.
  • Sirup: Používame ho na podporu vykašliavania, pri ochoreniach močových ciest, uvoľňuje a rozpúšťa hlieny.

macoška

 

Tip na recept

Babky bylinkárky v minulosti používali sirôtku na prípravu „nápoja lásky“. Skús ho urobiť svojej polovičke a uvidíš. Zmiešame rovnaký diel čerstvých alebo sušených kvetov fialky, lupeňov ruže, levandule a mäty. Zalejeme vlažnou vodou a necháme macerovať 10 hodín. Pred podávaním prihrejeme. Dosládzať nemusíme, o sladkú príchuť sa postarajú samotné bylinky.

príroda

Tak teraz už vieš, že fialky nemusíš pestovať len doma v kvetináči, ale môžeš si ju priniesť aj z lesa a využiť na niektorú zo spomínaných možností. ;-)

 

Tipy na dezerty, ktoré môžeš ozdobiť fialkou nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

fit dezerty

 

Aj toto sú dezerty, na ktorých ukáže fialka krásne:

Gaštanový koláč poliaty čokoládou

Malinovo-tvarohová roláda s nízkym obsahom kalórií

Jednoduchý mrkvovo-banánový koláč

PhDr. Miriam Latečková

Redaktorka vo Fitshaker
Zdravým životným štýlom sa zaoberám takmer 15 rokov. K bylinkám ma priviedla choroba mojej dcéry a rýchlo ma presvedčili o svojej sile a účinku. Odvtedy sa venujem zdraviu na všetkých úrovniach. Organizujem detoxikačné pobyty, kde učím 7 dní ľudí zdravšie žiť www.detoxpobyt.sk, vydala som knihu Bylinky z babičkinej záhrady www.babickinebylinky.sk, robím kurzy, prednášky, píšem články, vediem obchodík so zdravou výživou Babičkina záhrada v Nitre a rovnaký eshop. Verím, že sa vďaka mojim článkom o bylinkách zamilujete do liečivej sily prírody rovnako ako ja. :-)
PhDr. Miriam Latečková

Článok bol pridaný dňa 18/04/2019 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: PhDr. Miriam Latečková

Komentáre