Tip na veľkonočné pečenie: malinová roláda s nízkym obsahom kalórií a bohatá na bielkoviny

Úžasná kombinácia malín a jemného vanilkového cesta s parádnou dávkou bielkovín, ktoré ťa zasýtia na dlhú dobu. S takýmito koláčikmi sa veru nebudeš musieť obávať, že by si počas sviatkov pribrala. ;-)

Doba prípravy: 40 minút

Čo budeme potrebovať na 20 porcií?

Na cesto:

  • 5 vajíčok
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • 50 g hladkej špaldovej múky
  • 50 g srvátkového vanilkového proteínu
  • 50 ml vody

Na krém:

  • 140 g termizovaného tvarohu (ja som použila nízkotučný)
  • 250 g jemného hrudkovitého tvarohu
  • 15 g lyofilizovaných malín
  • štipku stévie (alebo 1 lyžicu mletého trstinového cukru)
  • 50 g domáceho džemu (malinový, ríbezľový)

Na čoko polevu:

  • 80 g kvalitnej bielej čokolády
  • 20 ml plnotučného mlieka
  • 5 g BIO strúhaného kokosu

Ako budeme postupovať?

1. Rozohrejeme rúru na 160°C.

2. Bielky oddelíme od žĺtkov.

3. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.

4. Žĺtky zmiešame s preosiatou múkou, proteínom a vodou.

5. K tejto zmesi opatrne primiešame sneh z bielkov.

6. Vzniknuté cesto vylejeme na plech o rozmere cca 35 x 40 cm vyložený papierom na pečenie, roztiahneme ho do strán a uhladíme.

7. Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10 minút.

8. Upečené cesto necháme pár minút vonku z rúry a ešte teplé ho zrolujeme pomocou utierky.

9. Zrolované ho necháme aj vychladnúť.

10. Medzitým vymiešame krém z termizovaného tvarohu a tvarohu jemne hrudkovitého, ktoré zmiešame spolu s rozmixovanými lyofilizovanými malinami.

11. Krém môžeme dosladiť stéviou, prípadne trstinovým cukrom.

12. Roládu pomaly rozrolujeme a potrieme džemom, na ktorý následne natrieme krém.

13. Roládu následne zrolujeme a dáme stuhnúť do chladničky.

14. Zatiaľ roztopíme bielu čokoládu vo vodnom kúpeli, do ktorej následne primiešame mlieko.

15. Vzniknutú polevu z bielej čokolády rozotrieme na stuhnutú roládu a môžeme následne dozdobiť kokosom či zvyškom lyofilizovaných malín.

 

Tip: Pri tvarohu je to na tebe, či zvolíš jemný roztierateľný alebo hrudkovitý, avšak výslednú kombináciu si už musíš prispôsobiť. Ja na roládu používam jemne hrudkovitý tvaroh zn. Pilos, býva v takom modrom obale a má 2,8% tuku. Píšem to preto, lebo sa s ním na podobné plnky najlepšie pracuje, nakoľko je hustejší než roztierateľný, ale nie až taký hustý a suchý ako býva klasický hrudkovitý. :-)

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

kalorické hodnoty tuky bielkoviny sacharidy vláknina
96 kcal

402 kJ

 3,9 g 8 g  7 g 0,4 g

malinová roláda

 

roláda

Prajem krásne veľkonočné sviatky a príjemné maškrtenie! ;-)

 

Ďalšia fantastické recepty na všetky príležitosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

fit recepty

 

Pochutnať si môžeš aj na:

Jednoduchý banánovo-mrkvový koláč, na ktorom si pochutia aj deti od 2 rokov

Kakaovo-tvarohová roláda s banánom

Fit krtkova torta plná bielkovín

Simona Kollárová

Redaktorka vo Fitshaker
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu.
Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu.
Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot
Simona Kollárová

Článok bol pridaný dňa 17/04/2019 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyNízkokalorickéReceptyRecepty s proteínomVeľkonočné   |   Autor: Simona Kollárová

Komentáre