Letný šalát s grilovaným mäsom v marináde
Šťavnaté kuracie stehná naložené v marináde, svieži šalát a k tomu chrumkavé pečivo. Pre mňa osobne synonymum letných večerov. Takáto večera dokonale zasýti, dodá potrebné živiny a o chuťovom zážitku sa už treba presvedčiť jedine na vlastnej koži 😊.
Počet porcií: 3
Čas prípravy
- 30 minút
- 2 hodinymarinovanie mäsa
Potrebujeme:
- 3 ks kuracích stehien zbavených kostí a kože
- 100 g zmesi listových šalátov
- 90 g sterilizovanej kukurice
- 100 g šalátovej uhorky
- 10 g bieleho sezamu
- 10 ml kvalitného olivového oleja
- 3 ks (1 ks cca 50 g) obľúbeného kváskového pečiva (bagetky, chleba a pod.)
Potrebujeme:
- Na marinádu:
- 40 g horčice
- 70 g kečupu
- 20 ml kvalitného olivového oleja
- ½ lyžičky pesta z medvedieho cesnaku (voliteľné)
- ¼ lyžičky mletej kurkumy
- štipku bylinkovej soli
- štipku mletého čierneho korenia
Ako na to?
1
Zmiešame si ingrediencie na marinádu v nejakej uzatvárateľnej väčšej sklenenej mise, do ktorej následne vložíme kuracie stehná a zavrieme.
2
Dôkladne premiešame tak, aby boli stehná čo najviac obalené v marináde, a dáme do chladničky minimálne na 2 hodiny.
3
Následne si rozohrejeme rúru na 180 °C a zapneme funkciu grilovania zhora.
4
Keď je rúra nahriata, dáme grilovať namarinované stehná uložené na plechu cca na 17-20 minút. Každá rúra pečie inak, takže od toho závisí aj finálna dĺžka grilovania mäsa.
5
Počas toho, ako sa mäsko griluje, môžeme si pripraviť šalát, ku ktorému primiešame kukuricu, nakrájanú uhorku, sezam a pokvapkáme olivovým olejom.
6
Keď sú stehná ugrilované, nakrájame ich na menšie kúsky a podávame na šaláte spolu s opečeným kváskovým pečivom.
TIP: Ja osobne si rada pečivo máčam v šťave, ktorú pustia stehná, a chutí to dokonale. Odporúčam vyskúšať 😊.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
556 kcal
2326 kJ
T:
24.6 g
B:
26.6 g
S:
53 g
V:
8 g
Vegetariánsky šalát so syrom halloumi
Kombinácia slaných a sladkých chutí nemôže sklamať žiadneho gurmána. Hovorí sa, že v každom jedle by malo byť niečo sladké, slané, kyslé a chrumkavé. Teda minimálne takto som to počula ja 😊. Toto jedlo obsahuje všetko potrebné na chuťový aj výživový zážitok.
Počet porcií: 3
Čas prípravy
- 25 minút
Potrebujeme:
- 300 g batatov
- 70 g celozrnného kuskusu
- 80 g šalátu polníčka
- 5 ml kvalitného olivového oleja
- 20 g tekvicových semienok
- 5 g kokosového oleja bez vône
- 200 g syra halloumi
Potrebujeme:
- Na zálievku:
- 1 lyžicu octu Condimento Bianco (nájdete napr. v DM)
- 3 lyžice kvalitného olivového oleja
- 1 lyžičku javorového sirupu typu A
- štipku mletého čierneho korenia
- štipku mletej kurkumy
Ako na to?
1
Rozohrejeme si rúru na 180 °C a zapneme funkciu grilovanie zhora.
2
Ošúpeme bataty, nakrájame na kocky, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame.
3
Keď je rúra nahriata, dáme bataty grilovať na približne 15 minút.
4
Medzitým, ako sa bataty grilujú, dáme variť 140 ml vody na kuskus a pripravíme si väčšiu sklenenú misu na šalát.
5
Keď sa voda uvarí, v nejakej menšej miske zalejeme kuskus horúcou vodou a zakryjeme. Približne 10 minút necháme prikryté.
6
Následne opláchneme polníček, scedíme a dáme do sklenenej misy. Primiešame hotový kuskus, ugrilované bataty a tekvicové semienka.
7
Na panvici si rozohrejeme kokosový olej a následne pečieme syr halloumi nakrájaný na kocky. Hotový pridáme do šalátu.
8
V menšej sklenenej nádobke vymiešame suroviny na zálievku, ktorou polejeme šalát, a dôkladne všetko spolu premiešame.
TIP 1: Kuskus môžeme zaliať aj horúcim zeleninovým vývarom či pridať sušené bylinky pred zaliatím na spestrenie.
TIP 2: Zálievku odporúčam robiť v menšej zaváraninovej fľaške, v ktorej sa poriadnym trasením chute pekne premiešajú.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
660 kcal
2761 kJ
T:
44 g
B:
26.3 g
S:
39 g
V:
5 g
Svieži a sýty vegánsky šalát s quinou
Tento šalát je vhodný aj pre všetkých nevegánov, pretože je sýty, ľahký, mimoriadne osviežujúci počas horúcich dní a plný živín. Pre optimálne zdravie a plne funkčné telo je pestrosť v strave veľmi dôležitá a tú vieme dosiahnuť aj takýmto spôsobom.
Počet porcií: 3
Čas prípravy
- 35 minút
Potrebujeme:
- 100 g farebnej quinoy (nájdete napr. v DM)
- 5 g prepusteného masla ghee
- 200 g sterilizovanej kidney fazule (môžeme si, samozrejme, aj vopred uvariť)
- 60 g červenej cibule
- 360 g naturálneho tofu
- 5 g kokosového oleja bez vône
Potrebujeme:
- Na zálievku:
- 15 ml limetkovej šťavy (cca z polovičky limetky)
- 10 ml javorového sirupu typu A
- 5 ml kvalitného olivového oleja
- ¹⁄5 lyžičky bylinkovej soli
- štipku mletého čierneho korenia
Ako na to?
1
Quinou si poriadne prepláchneme pod prúdom vody, následne na prepustenom masle chvíľu restujeme, a keď zacítime príjemne orieškovú vôňu, zalejeme vodou tak, aby bola cca 0,5 cm nad quinou. Pod pokrievkou quinou varíme približne 7-8 minút, následne môžeme dať pokrievku dole a varíme ďalších 5-7 minút.
2
V menšej zaváraninovej nádobke si zmiešame suroviny na zálievku a poriadne spolu všetko pretrepeme.
3
Vo väčšej sklenenej mise zmiešame uvarenú quinou, fazuľu a cibuľu nakrájanú na pásiky. Následne prelejeme pripravenou zálievkou a premiešame.
4
Tofu si prekrojíme na 2 tenšie plátky, opečieme na kokosovom oleji dozlatista a máme hotovo.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
669 kcal
2799 kJ
T:
20 g
B:
42.6 g
S:
69 g
V:
24 g
Tak čo, ktorý recept bude pre teba ten naj? V každom prípade vychutnaj jeho chuť, nech už to bude ktorýkoľvek 😊.
Nájdi množstvo ďalších inšpiratívnych receptov aj v našich kuchárskych knihách.
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot