Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

3 letné šaláty, z ktorých si vyberie ozaj každý. Skúsiš variant s mäsom, so syrom halloumi alebo vegánsky šalát s quinou?

NaN
salat

Potrebujeme: 

  • 3 ks kuracích stehien zbavených kostí a kože
  • 100 g zmesi listových šalátov
  • 90 g sterilizovanej kukurice
  • 100 g šalátovej uhorky
  • 10 g bieleho sezamu
  • 10 ml kvalitného olivového oleja
  • 3 ks (1 ks cca 50 g) obľúbeného kváskového pečiva (bagetky, chleba a pod.)
salat

Letný šalát s grilovaným mäsom v marináde

Šťavnaté kuracie stehná naložené v marináde, svieži šalát a k tomu chrumkavé pečivo. Pre mňa osobne synonymum letných večerov. Takáto večera dokonale zasýti, dodá potrebné živiny a o chuťovom zážitku sa už treba presvedčiť jedine na vlastnej koži 😊.

Počet porcií: 3

Čas prípravy

  • 30 minút 
  • 2 hodinymarinovanie mäsa

Ako na to?

1

Zmiešame si ingrediencie na marinádu v nejakej uzatvárateľnej väčšej sklenenej mise, do ktorej následne vložíme kuracie stehná a zavrieme.

2

Dôkladne premiešame tak, aby boli stehná čo najviac obalené v marináde, a dáme do chladničky minimálne na 2 hodiny.

3

Následne si rozohrejeme rúru na 180 °C a zapneme funkciu grilovania zhora.

4

Keď je rúra nahriata, dáme grilovať namarinované stehná uložené na plechu cca na 17-20 minút. Každá rúra pečie inak, takže od toho závisí aj finálna dĺžka grilovania mäsa.

5

Počas toho, ako sa mäsko griluje, môžeme si pripraviť šalát, ku ktorému primiešame kukuricu, nakrájanú uhorku, sezam a pokvapkáme olivovým olejom.

6

Keď sú stehná ugrilované, nakrájame ich na menšie kúsky a podávame na šaláte spolu s opečeným kváskovým pečivom.

TIP: Ja osobne si rada pečivo máčam v šťave, ktorú pustia stehná, a chutí to dokonale. Odporúčam vyskúšať 😊.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

556 kcal

2326 kJ

T:

24.6 g

B:

26.6 g

S:

53 g

V:

8 g

zeleninový šalát s kuracím mäsom

Vegetariánsky šalát so syrom halloumi

Kombinácia slaných a sladkých chutí nemôže sklamať žiadneho gurmána. Hovorí sa, že v každom jedle by malo byť niečo sladké, slané, kyslé a chrumkavé. Teda minimálne takto som to počula ja 😊. Toto jedlo obsahuje všetko potrebné na chuťový aj výživový zážitok.

Počet porcií: 3

Čas prípravy

  • 25 minút 

Ako na to?

1

Rozohrejeme si rúru na 180 °C a zapneme funkciu grilovanie zhora.

2

Ošúpeme bataty, nakrájame na kocky, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame.

3

Keď je rúra nahriata, dáme bataty grilovať na približne 15 minút.

4

Medzitým, ako sa bataty grilujú, dáme variť 140 ml vody na kuskus a pripravíme si väčšiu sklenenú misu na šalát.

5

Keď sa voda uvarí, v nejakej menšej miske zalejeme kuskus horúcou vodou a zakryjeme. Približne 10 minút necháme prikryté.

6

Následne opláchneme polníček, scedíme a dáme do sklenenej misy. Primiešame hotový kuskus, ugrilované bataty a tekvicové semienka.

7

Na panvici si rozohrejeme kokosový olej a následne pečieme syr halloumi nakrájaný na kocky. Hotový pridáme do šalátu.

8

V menšej sklenenej nádobke vymiešame suroviny na zálievku, ktorou polejeme šalát, a dôkladne všetko spolu premiešame.

TIP 1: Kuskus môžeme zaliať aj horúcim zeleninovým vývarom či pridať sušené bylinky pred zaliatím na spestrenie.

TIP 2: Zálievku odporúčam robiť v menšej zaváraninovej fľaške, v ktorej sa poriadnym trasením chute pekne premiešajú.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

660 kcal

2761 kJ

T:

44 g

B:

26.3 g

S:

39 g

V:

5 g

salát s halloumi

Svieži a sýty vegánsky šalát s quinou

Tento šalát je vhodný aj pre všetkých nevegánov, pretože je sýty, ľahký, mimoriadne osviežujúci počas horúcich dní a plný živín. Pre optimálne zdravie a plne funkčné telo je pestrosť v strave veľmi dôležitá a tú vieme dosiahnuť aj takýmto spôsobom.

Počet porcií: 3

Čas prípravy

  • 35 minút 

Ako na to?

1

Quinou si poriadne prepláchneme pod prúdom vody, následne na prepustenom masle chvíľu restujeme, a keď zacítime príjemne orieškovú vôňu, zalejeme vodou tak, aby bola cca 0,5 cm nad quinou. Pod pokrievkou quinou varíme približne 7-8 minút, následne môžeme dať pokrievku dole a varíme ďalších 5-7 minút.

2

V menšej zaváraninovej nádobke si zmiešame suroviny na zálievku a poriadne spolu všetko pretrepeme.

3

Vo väčšej sklenenej mise zmiešame uvarenú quinou, fazuľu a cibuľu nakrájanú na pásiky. Následne prelejeme pripravenou zálievkou a premiešame.

4

Tofu si prekrojíme na 2 tenšie plátky, opečieme na kokosovom oleji dozlatista a máme hotovo.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

669 kcal

2799 kJ

T:

20 g

B:

42.6 g

S:

69 g

V:

24 g

vegánsky šalát

Tak čo, ktorý recept bude pre teba ten naj? V každom prípade vychutnaj jeho chuť, nech už to bude ktorýkoľvek 😊.

📖 Objavte zdravé a chutné recepty s Fitshaker v kuchyni! 🍽️

Hľadáte inšpiráciu na zdravé varenie? Naša kniha Fitshaker v kuchyni prináša množstvo jednoduchých a výživných receptov pre celú rodinu. Nech už ste začiatočník alebo skúsený kuchár, určite si nájdete to svoje.

➡️ Dostupná na Fitshaker e-shope už teraz!  Získajte ju ešte dnes a spríjemnite si varenie.

Varte zdravšie, chutnejšie a s radosťou!

kuchárske knihy
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktor vo Fitshaker

Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.