Pšenové guľôčky: rýchle, chutné a bez pečenia!

V týchto dňoch ľahko zoženieš domáce oriešky, sušené ovocie a zdravý med. Pridáš trošku obilniny a bleskovo si dokážeš pripraviť snack na chladné dni. V recepte nepoužívame nič mliečne, takže guľky sú bezlaktózové, a keďže pridávame len pšeno, stávajú sa aj bezlepkovými. Týmto ich pasujeme za pochúťku naozaj pre každého. Priprav si hrniec a mixér a ide sa na to. Za chvíľku si už budeš oblizovať všetky prsty :-).

Čo budeme potrebovať na 12 guliek?

  • 75 g pšena
  • 100 g mandlí (z toho 25 g na obaľovanie)
  • 100 g sušených marhúľ
  • 1 lyžicu medu

Ako budeme postupovať?

1. Pšeno vysypeme do cedidla a premiešavame ho také 2 minúty pod horúcou vodou, aby sme predišli horkosti. V hrnci ho zalejeme 150 ml vody a dáme variť (po zovretí znížime plameň na minimum, a ak bude popri varení treba, pridáme viac vody).

2. Marhule pomixujeme na tuhú kašu. Pokiaľ neboli dostatočne mäkké, pomôže nám pridať 1 alebo 2 lyžice vody počas mixovania.

3. No a nakoniec 75 g mandlí, ktoré zomelieme na múku.

4. Zatiaľ by sme mali mať pšeno uvarené a môžme ho pridať spolu s marhuľami a mandľami do misky. Do tej pridáme med a rukami poriadne pomačkáme a premiešame.

5. Zvyšných 25 g rozdrvíme na menšie kúsky. Rukami vytvárame guľky priemeru 4 cm a postupne obaľujeme v rozdrvených mandliach. Dáme stuhnúť do chladničky a neskôr podávame. Guľky sú však dobré aj hneď po príprave :-).

itshaker_blog_madlovo_marhulove_gulky1

itshaker_blog_madlovo_marhulove_gulky2

itshaker_blog_madlovo_marhulove_gulky3

itshaker_blog_madlovo_marhulove_gulky5

itshaker_blog_madlovo_marhulove_gulky6

itshaker_blog_madlovo_marhulove_gulky7

itshaker_blog_madlovo_marhulove_gulky10

itshaker_blog_madlovo_marhulove_gulky11

itshaker_blog_madlovo_marhulove_gulky12

itshaker_blog_madlovo_marhulove_gulky14

itshaker_blog_madlovo_marhulove_gulky15

Prajem skvelú chuť :-).

 

Dobrý tip na záver: Namiesto sušených marhúľ môžeš použiť aj sezónne ovocie, ako hrušky alebo jablká. V tom prípade budeš potrebovať okolo 800 g ovocia, ktoré nakrájaš, nastrúhaš, vytlačíš všetku šťavu a použiješ iba vzniknuté pyré. Do hotovej zmesi so pšenom a mandľami pridáš ešte o 1-2 lyžice medu navyše, podľa chuti. Guľky však nebudú také tuhé ani po hodinách v chladničke, no chuťovo budú stále výborné.

 

Ďalšie rýchle receptíky na sladké dobroty:

Famózne Raffaello guľky. 5 minút a hotovo!

Super rýchle nepečené keksíky bez cukru

Najlepšie mrkvovníky z celozrnnej múky

Katarína Mittáková

Som foodblogerka, ktorá píše o láske k zdravému jedlu na www.jedzamiluj.sk. V tejto dobe má však pojem zdravé jedlo veľa interpretácií. Pre mňa to znamená variť hlavne z čerstvých a sezónnych surovín. Väčšinou používam slovenské produkty a výrobky, ktoré sa dajú ľahko zohnať a ktoré si my Slováci možno aj málo vážime a zbytočne hľadáme superpotraviny z opačného konca sveta. Snažím sa, aby aspoň 80 % mojej stravy pochádzalo z našej úrody. Ak ste na podobnej vlne ako ja, nechajte sa inšpirovať mojimi receptami. Budem sa tešiť na všetky vaše komentáre a otázky, na ktoré veľmi rada odpoviem.
Katarína Mittáková

Najnovšie články od Katarína Mittáková (zobraziť všetky)

Článok bol pridaný dňa 07/01/2016 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéDesiataFitness dezertyReceptyVianočné   |   Autor: Katarína Mittáková

Komentáre