Pozri sa bližšie na to, aké máme možnosti:
1. Zaváranie so soľou
Aj k týmto receptom sa hodí toto zavárané ovocie:
Krémový domáci pribináčik s vanilkovo-kakaovou príchuťou
Tvarohový krém - ak ho budeš robiť mimo sezónu, zavárané ovocie poslúži parádne
Chia puding - na čerešňové pyré dobre poslúžia aj zavárané čerešne
Poleva na palacinky - aby si si ich mohla dopriať aj mimo sezóny čerstvého ovocia
Divina - priprav omáčku zo zaváraného ovocia (napr. sliviek)
2. Vo vlastnej šťave
3. Blanšírovanie
Postup je pomerne jednoduchý a podobá sa zaváraniu vo vlastnej šťave. Pripravené ovocie na zaváranie si vopred predvaríme v šťave- nemusí to byť nevyhnutne šťava z ovocia, ktoré ideme zavárať. Povaríme iba pár minúť, aby sme vitamíny nezničili. Nalejeme do nádob a sterilizujeme. Jednoduché, rýchle!
Možno už niektorí z vás poznajú tieto tipy a triky ako zavárať ovocie bez pridanie cukru. Pre mňa je to novinka a tento rok, keďže máme takú super úrodu ovocia, chcem vyskúšať všetky spôsoby.
Zaváraniu zdar a cukru zbohom :-)
Tip: Pozri aj ako môžeš vylepšiť domáci lekvár.
Zdroj fotiek: flickr.com (Creative Commons)
Vyštudovala Pedagogickú fakultu na UK v Ba- Predškolskú a elementárnu pedagogiku. Pracuje ako asistentka v štúdiu zdravia a harmónie Isis (studioisis.sk). Vo voľnom čase sa venuje svojej rodine, havkáčovi a športu – hlavne behu, plávaniu a Pilatesu. Miluje deti a snaží sa v sebe stále udržať to dieťa a sem tam nazerať na svet cez detskú optiku. Je to jednoduchšie, krajšie a úsmevnejšie :-) Jej cieľom je prispievať článkami, ktoré ti vyčaria nielen úsmev na tvári ale sa aj nad nimi zamyslíš a niečo malíčko si z nich zoberieš.