Doba prípravy: 30 min
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 1 brokolicu
- 3 stredne veľké zemiaky
- 1 mrkvu
- 1 menšiu cibuľu
- 1 lyžicu olivového oleja
- 0,7 l zeleninového vývaru
- 30 g syra s max 30 % tuku
- mleté čierne korenie
- soľ
- klíčky na ozdobenie
- krutóny
Ako budeme postupovať?
2. Umytú brokolicu rozdelíme na malé ružičky, dva zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca.
3. Všetko zalejeme 0,5 l zeleninového vývaru, dochutíme soľou, čiernym korením a necháme variť približne 15 – 20 minút.
4. Medzitým pripravíme syrovo-mrkvovú omáčku. Zemiak a mrkvu očistíme, pokrájame na menšie kúsky, zalejeme 2 dcl zeleninového vývaru a varíme do zmäknutia. Potom všetko rozmixujeme, pridáme tvrdý syr a miešame dovtedy, pokiaľ sa syr nerozpustí.
5. Uvarenú brokolicu so zemiakmi rozmixujeme ponorným mixérom na jemný krém. Pri podávaní pridáme do polievky trochu syrovo-mrkvovej omáčky, posypeme opečenými krutónmi (ideálne z celozrnného chleba), čerstvými klíčkami a môžeme ozdobiť opečenou cibuľkou.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 400 ml):
Kalorické hodnoty | Tuky | Bielkoviny | Sacharidy | Vláknina |
178 kcal 750 kJ | 3 g | 8 g | 28 g | 7 g |
Túto polievku nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne špeciál II. Strunové kuchárske knihy máme už 3, máš doma všetky?
Rada pripravujem dobré jedlo a ešte radšej ho fotím. Jeho základom by mali byť kvalitné a čerstvé suroviny, ktoré mu dodajú tú správnu chuť. Nepoviem „nie“ domácej štrúdli a už dávno nežijem v predstave, že zdravé jedlo nemôže byť chutné. Práve naopak.