Z čoho vzniká špaldová múka?
Prečo je lepšia pre naše zdravie ako biela múka?
Biela múka vzniká rozomletím tzv. obrúseného zrna. Je to zrnko zbavené vrchnej obalovej časti, tzv. otrúb a klíčka. Biela múka je preto značne ochudobnená o významnú časť vitamínov, minerálnych látok, neobsahuje vlákninu, a preto má tendenciu lepiť sa na steny čriev a môže spôsobovať zápchu.
Celozrnná múka, naopak, obsahuje všetky tri zložky zrna. Otruby obsahujú predovšetkým minerálne látky ako napr. magnézium, zinok, železo a vlákninu. Vláknina pomáha metabolizovať cukry, cholesterol a napomáha vyprázdňovaniu čreva. Vďaka tomu, že otruby telo dlhšie trávi, pokrmy z celozrnnej múky zasýtia na dlhšiu dobu. Preto, keď pečieme z celozrnnej múky, stačí nám zjesť pár kúskov, zatiaľ čo z bielej múky sa človek cíti zväčša nedojedený. Klíčok obsahuje život a predovšetkým vitamíny skupiny B, ďalej A,C, D a E vitamín a tráviace enzýmy.
V obchodoch si môžeme všimnúť, že špaldová múka je oproti tej klasickej bielej drahšia. Prečo je tomu tak?
Aký je rozdiel medzi špaldovou celozrnnou múkou a špaldovou hladkou?
U nás vo Fresh Markete melieme múku z celého zrnka, tzv. celozrnnú, ale aj hladkú múku. Hladká múka oproti celozrnnej múke po zomletí prechádza cez sitko, a teda má prirodzene nižší obsah otrúb. Nevyrábame teda čisto bielu hladkú múku, ktorá vzniká odstránením klíčka a otrúb, ale jemnú hladkú múku s nižším obsahom otrúb, ktorá je vhodná na pečenie i varenie. Múka sa melie tradičným veľmi šetrným spôsobom na mlynských kameňoch. Takto mletá múka si zachováva všetky živiny, minerálne látky, vitamíny a tráviace enzýmy. Čerstvo namletá múka navyše krásne vonia, čo spôsobuje najmä klíčok.
Je rozdiel aj medzi značkami špaldovej múky? V čom sa odlišujú a ako si vybrať tú najlepšiu?
Rovnako dôležité kritérium kvality je spôsob spracovania. Vo veľkokapacitných mlynoch sa zrnko po odstránení obalu a klíčka rozpráši tak povediac na prach.
U nás používame na mletie zrna mlynské kamene, pričom zrnko sa melie pomaly, šetrne, čím zostávajú všetky pre zdravie dôležité látky zachované.
A v neposlednom rade je to čerstvosť. Kupovať múku s predĺženou dobou spotreby do zásoby, znamená, že si kupujeme múku, ktorá neobsahuje klíčok, v ktorom je život a tvorí základ pre novú rastlinku. Je to múka, v ktorej sa už naozaj nemá čo pokaziť.
Naša múka vzniká rozomletím všetkých troch častí zrna. Aj vďaka tomu, že sme mini mlynárenská prevádzka melieme denne čerstvú múku.
Môžeme bielu múku nahradiť špaldovou pri všetkých receptoch, alebo je možné, že nám recept nevyjde tak ako sme zvyknutí?
Špaldová múka oproti pšeničnej múke je o niečo hustejšia. Chlebík zo špaldovej múky je nižší, hustejší. Pšeničný chlieb, resp. koláče nakysnú viac. Aj preto je vhodné tieto múky v recepte zmiešať.
Ďalšou vecou, ktorú je dobré si uvedomiť, keď pečieme, je typ zomletia, resp. tzv. hrubosť múky. V koláčoch odporúčam kombinovať hladko namletú múku s tzv. polohrubou múkou, resp. s celozrnnou múkou. Keď totiž použijeme iba čisto hladkú múku, cesto je hustejšie, ťažšie. Ak však pridáme napr. 30% celozrnnej múky, ktorá je namletá nastredno, získame nadýchanejšie, ľahšie cesto a doma sa nám po koláči len tak zapráši. :-)
Čo všetko sa dá zo špaldovej múky pripraviť?
Je špaldová múka vhodná aj pre celiatikov?
Čo všetko by sa podľa vás malo do chlebíka pridať, aby vznikol naozaj chutný a zdravý špaldový chlebík?
Aký je rozdiel medzi špaldovou múkou a špaldovou krupicou?
Čo si zo špaldovej krupice môžeme pripraviť?
Dá sa kúpiť mlynček na mletie múky?
Čo by ste odporúčali ľuďom, ktorí chcú kvalitnú múku, ale nemajú to blízko k vám do obchodu?
Nájdete nás aj na internetovej stránke www.biosad.sk
Recepty zo špaldovej múky:
Špaldová galetka s tvarohom je skvelý tip na jednoduchý zdravý koláč.
Ak si milovníčka kvásku určite skús špaldovú kváskovú vianočku.
-------
Otázky kládla: Lucia Méresová
Odpovedala: Mária Novosadová
Zdroj fotiek: pixabay.com a fotoaparát Nikon D50
Som inštruktorkou rôznych skupinových cvičení, trénerkou a výživovou poradkyňou. Rada trávim hodiny nielen v telocvični, ale aj na čerstvom vzduchu a v kuchyni. Prostredníctvom mojich článkov by som ťa chcela "chytiť za ruku" a ukázať ti zdravšiu a lepšiu cestičku, po ktorej môžeš ísť. Budeš sa na nej cítiť fantasticky. Sľubujem :-).