Kvásková bublanina s ovocím. Chutí ako od babičky, no je vo FIT verzii

Vytlačiť článok

Dnešný recept bude návratom do detstva. Je jednoduchý, no tak dokonalý. Pravá bublanina sa kedysi robila z poctivého kvásku, nakoľko v minulosti naše staré mamy žiadne kypriace prášky nepoznali. Ďakujeme Danielke Rau za recept. Už ťa nejdeme napínať, nauč sa ako vzniká tradičná kvásková bublanina so sezónnym ovocím.

„Deti olovrant!“ Keď nám ako deťom túto vetu zakričala babička z okna, vedeli sme, že sa nám oplatí prerušiť všetky letné hry na dvore či v záhrade, bežať si umyť ruky a ponáhľať sa do kuchyne. Tam nás uprostred veľkého dreveného stola už čakala tácka s koláčom a ovocná limonáda. V čase leta to zvykla byť šťavnatá nadýchaná bublanina plná ovocia, ktoré nám babička dala doobeda pooberať v záhrade. Či už čerešne, višne, ríbezle, jahody, maliny, černice alebo zrelé slivky. Akékoľvek šťavnaté ovocie, ktoré dozrievalo práve v záhradke. Zakaždým sme do misky naoberali také, aký koláčik sme chceli mať.

A tak odvtedy vo mne bublanina vyvoláva spomienky na detstvo, poctivú chuť a babičkinu záhradu plnú ovocia.

Recept sa dá urobiť s klasickou polohrubou múkou alebo v tejto FIT verzii s celozrnnými špaldovými múkami a zdravšou verziou sladidla. A nakoľko predkovia babičky nepoznali ešte droždie či iné kypridlá, naozaj pravá bublanina je upečená s tradičným kváskom. Ten múku nielen pekne nakyprí, ale i spracuje, aby bol koláčik ľahšie stráviteľný pre naše trávenie.

Zahryzni sa do vône a chute detstva. :-)

Čo budeme potrebovať?

Na štartér potrebujeme:

  • 130 g špaldovej celozrnnej múky
  • 150 g kvalitného polotučného mlieka
  • 1 lyžicu kvásku

Suroviny na štartér dáme do misky, zmiešame, prikryjeme fóliou a necháme 4 -8 hodín pri izbovej teplote 22oC (alebo dáme do chladničky  na 12 – 24 hodín). Štartér zdvojnásobí svoj objem a objavia sa v ňom bublinky.

Ďalej potrebujeme suroviny:

  • 6 vajíčok
  • 2 dl kvalitného mlieka
  • 200 g trstinového cukru (príp. kokosového)
  • 150 g rastlinného oleja
  • 150 g špaldovej hladkej múky
  • 100 g špaldovej celozrnnej múky
  • 1,5 dl minerálky
  • štipku morskej/himalájskej soli

Na ozdobenie:

  • sezónne šťavnaté ovocie (alebo zavárané ovocie)

Ako budeme postupovať?

1. Najprv pripravíme štartér – podľa inštrukcií napísaných vyššie.

2. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka.

3. Žĺtka dáme do väčšej misy. Bielka odložíme v miske do chladničky.

4. Do misky s vykvaseným štartérom pridáme mlieko a premiešame.

5. Vo väčšej mise vymiešame metličkovým mixérom žĺtka spolu s polovicou množstva cukru (teda 100 g) do nadýchanej peny (cukor pridávame postupne).

6. Do peny postupne primiešame olej a zmes mlieka so štartérom.

7. Následne po častiach primiešame aj obidve múky.

8. Pridáme ešte minerálku, no pridávame ju postupne, nakoľko každá múka inak saje. Pridáme jej toľko, aby sme získali redšie cesto.

9. Misu prikryjeme fóliou a necháme odležať pri izbovej teplote 1 – 2 hodiny, aby mal kvások dostatok času múku spracovať. Aktivitu kvásku spoznáme podľa bubliniek, ktoré sa objavia v ceste.

10. Zatiaľ pripravíme šťavnaté ovocie zo záhradky. Množstvo a druh ovocia záleží len od našej chuti.

11. Keď už je cesto pekne spracované kváskom, dáme rozohriať rúru na 150-175oC. (Pokiaľ použijeme vyšší plech/vyššiu bublaninu, zvolíme si nižšiu teplotu a budeme piecť dlhšie. Pokiaľ si zvolíme väčší no nižší plech, zvolíme si vyššiu teplotu a budeme piecť o trochu kratšie).

12. Bielka so štipkou soli vyšľaháme metličkovým mixérom na hustú penu, do ktorej postupne primiešame aj druhú polovicu cukru.

13. Bielkovú penu varechou veľmi zľahka primiešame do cesta a vylejeme na vymastený a vysypaný plech (alebo si plech vystelieme papierom na pečenie).

14. Na cesto poukladáme ovocie, ktoré môžeme jemne obaliť v troške múky. Množstvo a druh ovocia podľa chuti. Plech hneď vložíme do rozohriatej rúry.

15. Pečieme 45-60 minút pri 150/175oC. Počas pečenia rúru zbytočne neotvárame, iba keď chceme koláč otočiť.

16. Pečieme, až kým získame jemný hnedkastý odtieň koláča. Akurátnu upečenosť koláča si overíme vpichnutím drevenej špajdle do cesta = mala by zostať čistá (bez cesta). Pokiaľ cesto ešte nie je vo vnútri dostatočne prepečené, no povrch je už hnedkastý, prikryjeme vrch koláča papierom na pečenie a ešte dopečieme potrebnú dobu.

17. Následne necháme bublaninu úplne vychladnúť, no pozor: nie na príliš studenom mieste. Cesto by nám mohlo v strede spadnúť.

18. Nakrájame a môžeme posypať práškovým cukrom (alebo pre získanie cukrového efektu môžeme bublaninu posypať kokosovou múkou).

 

 

 

 

 

 

 

Dobrú chuť k tomuto letnému koláču! :-)

 

Ďakujeme za recept Ing. Danielke Rau, spoluatorke knižiek Kváskovanie a Kváskovanie 2, ktoré si môžeš objednať na www.kvaskovanie.sk.

 

Skvelé fitness dezerty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

 

Skús pozrieť aj tieto recepty:

Jahodová bublanina bez lepku!

Špaldová ovocná bublanina navyše aj s mandľami

Čerešňové pyré v chia pudingu, skvelý tip na desiatu

Špaldové šišky, ktoré môžeš pripraviť aj s kváskom

Katarína Vrbičanová

Katarína Vrbičanová

Šéfredaktorka vo Fitshaker
Moje telo je to jediné, s kým musím prežiť celý život. Nie je to len klišé fráza, ale niečo, podľa čoho sa snažím žiť. Rada objavujem nové zdravé recepty, obklopujem sa pozitívnymi vecami a zbožňujem pohyb. Táto trojkombinácia je pre mňa dôvod, prečo som aj ja súčasťou Fitshakera :-)
Katarína Vrbičanová

Článok bol pridaný dňa 28/06/2018 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyKváskovanieRecepty   |   Autor: Katarína Vrbičanová

Komentáre