Zeleninová polievka s quinoou, tofu a fazuľou. 25 minút a HOTOVO!

Quinoa je super alternatíva miesto cestovín a zemiakov do polievok. Je výživná, nenáročná na prípravu a chuťovo výborná. Túto zeleninovú polievku si obľúbia aj vegáni či vegetariáni, pretože obsahuje kopec bielkovín z fazule či tofu. Vhodná aj pre bezlepkáčov.

Doba prípravy: 25 minút

Čo budeme potrebovať na cca 5 porcií?

  • 150 g quinoy
  • 2 lyžice rastlinného oleja (napr. repkového alebo olivového)
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 200 g uvarenej čiernej fazule (cca 100 g v suchom stave)
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • vegetu bez éčok (kúpiš v bio obchodoch, napr. Dávidkovo koření)
  • 1 balíček údeného tofu (180 g)

Ako budeme postupovať?

1. Quinou sparíme vriacou vodou, dáme do hrnca, zalejeme dvojnásobným množstvom vody a varíme domäkka.

2. Medzitým orestujeme na troške oleja nadrobno nakrájanú cibuľu.

3. Pridáme očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu, uvarenú quinou aj uvarenú fazuľu. Môžeme v tejto fáze do polievky pridať aj tofu.

4. Zalejeme 1,5 l vody, pridáme koreniny, soľ a varíme ďalších cca 20 minút.

 

TIP: Tofu sa varením v polievke nerozvarí, ale ak by si ho zabudla pridať počas varenia, je to v pohode pridať ho až na konci.

zeleninova polievka

Prajem ti dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie chutné recepty nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne špeciál 1:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Aj toto sú super recepty aj pre vegánov, na ktorých si pochutí každý:

Thajské tofu so zeleninou a ryžou

Krémová mrkvová polievka s kokosovým mliekom, ktorú máš hotovú do 30 minút

Hustá cícerovo-batatová polievka, na ktorú ti stačí pol hodina

Červená indická šošovica, tip na výživný obed, len 30 minút a HOTOVO

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 20/02/2019 a zaradený do kategórie: BezlepkovéPolievkyReceptyVeganVegetariánske   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre