Zdravá desiata, obed aj večera: Mrkvové placky s tvarohom, úplne bez lepku

Priprav si exotické mrkvové placky, ktoré sú plné proteínov. Vhodné pre bezlepkáčov i vegetariánov. Tajomstvo sa ukrýva v správnom pomere korenín a vybranej zeleniny. Po upečení placiek sa kuchyňa na chvíľku premení na voňavú dovolenkovú destináciu. Poď si s mojím receptom zaspomínať na more, slnko a chuť tajomnej exotiky. Pokojne si tieto placky vezmi so sebou aj na desiatu, prípadne ich servíruj na obed, večeru či ako jedlo po tréningu.

Doba prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na cca 10 ks?

  • cca 1-2 lyžice olivového oleja
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 hrsť cherry paradajok
  • ½ žltej papriky
  • 1 hrsť čiernych olív
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • mleté čierne korenie
  • morskú/himalájsku soľ
  • štipku mletej škorice
  • štipku mletej kajanskej papriky
  • štipku mletej červenej papriky
  • 1 lyžičku vanilkovej esencie
  • 1 lyžicu kokosového cukru
  • 2 vajíčka
  • 150 g mäkkého tvarohu
  • 1 a ½ hrnčeka ovsených vločiek bez lepku
  • cca 1 hrnček pohánkovej múky

Ako budeme postupovať?

1. Na olivovom oleji restujeme dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu.

2. Potom pridáme na malé kocky nakrájané paradajky, papriku, olivy a najemno nastrúhanú mrkvu.

3. Pridáme všetky koreniny, vrátane vanilkovej esencie a kokosového cukru, chvíľku restujeme, potom odstavíme.

4. Do zeleninovej zmesi pridáme celé vajíčka, tvaroh a premiešame.

5. Postupne primiešavame najprv ovsené vločky a potom múku. Múku pridávame len dovtedy, kým nebude cesto akurát husté.

6. Plech vystelieme papierom na pečenie a lyžicou tvarujeme malé placky s priemerom cca 6-8 cm.

7. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C po dobu 25 až 30 minút.

 

TIP: Ak by si tieto placky robila deťom do školy, nezabudni byť opatrná s použitím korenia.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorické hodnoty Tuky Bielkoviny Sacharidy Vláknina
218 kcal

917 kJ

6 g 8 g 32 g 3 g

placky

 

tvaroh recepty

 

mrkvové placky

Prajem ti dobrú chuť!

 

Výborné recepty vhodné aj na desiatu, obed, večeru či iné príležitosti nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:

fit recepty

 

Skúsiť by si mohla aj:

Mrkvovo-ovsené placky s parmezánom – skvelá voľba napr. na večeru

Mrkvovo-hráškové placky obalené v sezame – vezmi si ich so sebou na desiatu

Bezlepkové cuketové placky – skvelé napríklad aj na obed

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 17/09/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéDesiataPotréningovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre