Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Zapekaný cviklový koláč s vajíčkom, so špenátom a syrom

30 min
2 porcie
cviklový koláč

Potrebujeme: 

  • 3 vajíčka
  • 2 lyžice mlieka
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 cviklu (asi 100 g)
  • 1 lyžicu oleja
  • 1 cibuľu
  • 1 lyžičku sušených/čerstvých lístkov tymianu
  • 2 lyžičky balzamika alebo iného octu, ktorý máte doma
  • 2 lyžičky medu a navyše na servírovanie
  • hrsť čerstvého špenátu
  • 25 g balkánskeho alebo kozieho syra
  • semiačka na posypanie, ja som použila sezamové a slnečnicové
cviklový koláč

Verzia s cviklou a vajíčkom je jemne sladká a návyková. Tento recept je super jednoduchý na prípravu, dokonalý, keď máš málo času alebo sa ti len nechce stáť pri sporáku. Túto dobrotu môžeš zabaliť sebe alebo deťom, ponúknuť návšteve ako pohostenie, pripraviť si ju ako výdatné raňajky, rýchly obed, ale aj lenivú večeru.

Ako na to?

1

Rúru si predhrejeme na 170 ˚C.

2

Vajíčka dôkladne rozšľaháme s mliekom, dochutíme soľou a korením. Odložíme bokom.

3

Cviklu nastrúhame najemno. Spodok pekáča si vystelieme papierom na pečenie a rovnomerne naň uložíme cviklu .

4

Na panvicu pridáme olej a nadrobno nakrájanú cibuľu, tymian, ocot a med. Varíme, kým cibuľa nezmäkne, asi 5 minút. Vmiešame špenát, aby zvädol.

5

Cibuľovú zmes nalejeme do vaječnej zmesi a premiešame, aby sa spojili. Nalejeme na vrch cvikly a potom posypeme syrom a semienkami.

6

Pečieme 30 minút. Pred krájaním necháme chvíľku vychladnúť.

7

Podávame so zeleninou alebo šalátom, s hriankami, obľúbeným pečivom, toastom...

Výživové hodnoty na 1 porciu:

317 kcal

1331 kJ

T:

19 g

B:

15 g

S:

19 g

V:

3 g

cviklový koláč recept
famozny cviklovy kolac

Dobrú chuť 😊!

Ďalšie výborné zdravé recepty nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:

fit recepty
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.