
S tekvicou sa dá čarovať nielen na Halloweena. Ja som pre teba vyčarovala výborný a veľmi chutný bezlepkový koláč, ktorý je ako stvorený do chladných dní so šálkou čaju. Tento tekvicový koláč odporúčam podávať počas osláv alebo veľkých sviatkov, kedy sa doma zíde celá rodina. Jeden kúsok sladkej pochúťky na zdravší spôsob nikomu neuškodí :-).
Doba prípravy: 60 minút
Doba prípravy: 60 minút
Čo budeme potrebovať na 12 ks?
- 1 hrsť sušených hrozienok
- 3 vajíčka
- 200 g práškového trstinového cukru (podľa potreby menej/viac)
- 1 balíček bio vanilkového cukru (voliteľné)
- 200 ml rastlinného oleja (napr. kokosového)
- 300 g bezlepkovej múky (napr.pohánkovej)
- 1 balíček kypriaceho prášku bez fosfátov
- 1 lyžicu mletej škorice
- 500 g tekvice
- 200 g lieskovcov
- šťavu z ½ citróna
- 1 lyžicu kvalitného rumu alebo brandy
- maslo na vymastenie plechu
- strúhaný kokos na vysypanie plechu + na vrch
- domáci džem (na vrch)
Ako budeme postupovať?
1. Najprv hrozienka prepláchneme vodou, prípadne scedíme vriacou vodou a odložíme nabok.
2. V miske zmiešame vajíčka, cukor a vanilkový cukor.
3. Pomaly prilievame olej, neskôr múku zmiešanú s kypriacim práškom, mletou škoricou.
4. Ďalej pridáme najemno nastrúhanú tekvicu, nasekané lieskovce, hrozienka, šťavu z citróna a alkohol.
5. Pripravené cesto vylejeme na plech o rozmere 20 x 30 cm, ktorý sme predtým vymazali maslom a vysypali strúhaným kokosom.
6. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C po dobu cca 35 – 40 minút.
7. Keď koláč vychladne, potrieme ho vrstvou domáceho džemu a posypeme strúhaným kokosom.
2. V miske zmiešame vajíčka, cukor a vanilkový cukor.
3. Pomaly prilievame olej, neskôr múku zmiešanú s kypriacim práškom, mletou škoricou.
4. Ďalej pridáme najemno nastrúhanú tekvicu, nasekané lieskovce, hrozienka, šťavu z citróna a alkohol.
5. Pripravené cesto vylejeme na plech o rozmere 20 x 30 cm, ktorý sme predtým vymazali maslom a vysypali strúhaným kokosom.
6. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C po dobu cca 35 – 40 minút.
7. Keď koláč vychladne, potrieme ho vrstvou domáceho džemu a posypeme strúhaným kokosom.



Prajem ti dobrú chuť!
Skvelé chutné dezerty aj na špeciálne príležitosti nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II aj III:
Skvelé chutné dezerty aj na špeciálne príležitosti nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II aj III:
Aha, aké ďalšie skvelé recepty môžeš pripraviť z tekvice:
Gratinované bataty s tekvicou a kozím syrom
Omeleta z tekvice hokkaido: tip na raňajky či na večeru
Pečená tekvica s ovčím syrom a mandľami
Škoricovo-tekvicové mafiny
Tekvicová bábovka s brusnicami
Veronika Kašická
Redaktor vo Fitshaker
Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.