Jednoduchý tekvicový koláč s lieskovými orieškami bez lepku

S tekvicou sa dá čarovať nielen na Halloweena. Ja som pre teba vyčarovala výborný a veľmi chutný bezlepkový koláč, ktorý je ako stvorený do chladných dní so šálkou čaju. Tento tekvicový koláč odporúčam podávať počas osláv alebo veľkých sviatkov, kedy sa doma zíde celá rodina. Jeden kúsok sladkej pochúťky na zdravší spôsob nikomu neuškodí :-).

Doba prípravy: 60 minút

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

  • 1 hrsť sušených hrozienok
  • 3 vajíčka
  • 200 g práškového trstinového cukru (podľa potreby menej/viac)
  • 1 balíček bio vanilkového cukru (voliteľné)
  • 200 ml rastlinného oleja (napr. kokosového)
  • 300 g bezlepkovej múky (napr.pohánkovej)
  • 1 balíček kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 1 lyžicu mletej škorice
  • 500 g tekvice
  • 200 g lieskovcov
  • šťavu z ½ citróna
  • 1 lyžicu kvalitného rumu alebo brandy
  • maslo na vymastenie plechu
  • strúhaný kokos na vysypanie plechu + na vrch
  • domáci džem (na vrch)

Ako budeme postupovať?

1. Najprv hrozienka prepláchneme vodou, prípadne scedíme vriacou vodou a odložíme nabok.

2. V miske zmiešame vajíčka, cukor a vanilkový cukor.

3. Pomaly prilievame olej, neskôr múku zmiešanú s kypriacim práškom, mletou škoricou.

4. Ďalej pridáme najemno nastrúhanú tekvicu, nasekané lieskovce, hrozienka, šťavu z citróna a alkohol.

5. Pripravené cesto vylejeme na plech o rozmere 20 x 30 cm, ktorý sme predtým vymazali maslom a vysypali strúhaným kokosom.

6. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C po dobu cca 35 – 40 minút.

7. Keď koláč vychladne, potrieme ho vrstvou domáceho džemu a posypeme strúhaným kokosom.

Tekvicový koláč

 

Tekvicovy kolac

 

Bezlepkovy kolac

Prajem ti dobrú chuť!

 

Skvelé chutné dezerty aj na špeciálne príležitosti nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II aj III:

zdravé recepty

 

Aha, aké ďalšie skvelé recepty môžeš pripraviť z tekvice:

Gratinované bataty s tekvicou a kozím syrom

Omeleta z tekvice hokkaido: tip na raňajky či na večeru

Pečená tekvica s ovčím syrom a mandľami

Škoricovo-tekvicové mafiny

Tekvicová bábovka s brusnicami

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 04/10/2019 a zaradený do kategórie: BezlepkovéFitness dezertyReceptyVianočné   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre