Doba prípravy: 30 minút + 4 hodiny tuhnutie
Čo budeme potrebovať na 8 ks?
- 150 g nesolených kešu orieškov
- 1 hrnček* strúhaného kokosu (200 g)
- 1 hrnček* hrozienok (200 g)
- 7 väčších jabĺk (1 kg)
- 100 ml vody
- 1 lyžicu kokosového oleja
- 1 lyžičku mletej škorice
- 1 lyžicu bio kukuričného škrobu
- stéviu (príp. iné sladidlo) na dosladenie (podľa potreby, ak sú sladké jablká nie je treba) - vynecháme, ak robíme recept pre deti
* v tomto recepte bol použitý hrnček s objemom 300 ml
Ako budeme postupovať?
2. Hrozienka namočíme pred prípravou aspoň na 20 minút do studenej vody, aby trocha zmäkli. Následne vodu vylejeme a hrozienka rozmixujeme tyčovým mixérom na kašu.
3. Rozmixované hrozienka pridáme ku kešu orieškom a kokosu a vypracujeme pevné cesto. Bude sa trocha lepiť, ale to nevadí.
4. Rukou cesto pritlačíme na dno tortovej formy o rozmere 26 cm rovnomerne na hrúbku asi 2 mm.
5. Jablká očistíme a nastrúhame.
6. V hrnci zohrejeme kokosový olej a pridáme k nemu nastrúhané jablká, 100 ml vody a lyžičku škorice.
7. Chvíľu dusíme, kým jablká nezmäknú, v prípade potreby dosladíme stéviou.
8. Keď sú jablká mäkké pridáme lyžicu kukuričného škrobu, aby zmes zhustla a nalejeme ju na cesto.
9. Jablkovú hmotu rovnomerne rozotrieme na cesto, necháme vychladnúť a uložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny, najlepšie na noc.
Tip: Namiesto jabĺk môžeme použiť aj hrušky, alebo kombináciu jabĺk a hrušiek.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 977 kJ 470 kcal | 27 g | 49 g | 6 g | 7 g |
Ďalšie skvelé zdravé koláče nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:
Aj tieto recepty na jablkové koláče sa oplatí vyskúšať:
Jablkový koláč bez múky a cukru, prekvapí ťa, z čoho je upečený
Jablkovo-mrkvová torta, v ktorej pri zahryznutí príjemne chrumkajú oriešky
Jablkový mrveničkový koláč, ako od babičky
Volám sa Viki a som fotografka a blogerka. Mojím najväčším hobby je okrem jogy a cvičenia aj varenie/pečenie a fotenie, takže Fitshaker je super miestom, kde to všetko môžem zrealizovať a podeliť sa s vami o recepty či tipy v kuchyni. Milujem zdravé varenie, kvalitné a sezónne suroviny, rada podporujem domácich dodávateľov a výrobcov potravín a snažím sa vytvárať chutné a výživné recepty. Jedlo je dôležitou súčasťou nášho života a ako sa vraví, sme to čo jeme, takže by nám na tom malo záležať. :-) Môj instagram @viktoria.janov