Zdravý jablkový koláč, po ktorom budeš mať zrak ako orol :-)

Tento jablkový koláč by sa kľudne mohol volať aj mrkvový. Jabĺk aj mrkvy je tam tak akurát, aby bola chuť príjemne sladká. No a keď doňho zahryzneš a začítiš chrumkavé oriešky, máš o jesennú idylku postarané. Navyše, recept je naozaj rýchly, takže ideálna voľba pri nečakanej návšteve alebo len tak zo sladkého rozmaru. Tak poďme na to.

Čo budeme potrebovať na tortovú formu s priemerom 26 cm?

  • 1 šálku polohrubej špaldovej múky
  • 3 PL cukru (napr. z kokosových kvetov alebo trstinový)
  • ½ kypriaceho prášku bez fosfátov
  • koreniny na perník
  • 2 PL kakaa
  • 2 vajcia
  • ¼ šálky masla
  • ½ šálky kvalitného mlieka
  • 2 jablká
  • 2 mrkvy
  • hrsť orechov

Na polevu:

  • 100 g vysokopercentnej čokolády
  • 1 ČL kokosového oleja

Ako budeme postupovať?

1. Najskôr si zmiešame suché suroviny, teda múku, cukor, kypriaci prášok do perníka a kakao.

2. Potom primiešame rozpustené maslo, mlieko, dva žĺtky a vymiešame cesto, do ktorého pripojíme postrúhanú mrkvu, jablká a na záver opatrne primiešame sneh z 2 bielkov.

3. Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a posypeme orechmi.

4. Pečieme na 180 stupňov asi 45 – 55 minút. Po upečení perník vyberieme, necháme vychladnúť a polejeme čokoládou, ktorú si vyrobíme jednoducho tak, že nad parou rozpustíme čokoládu s kokosovým olejom. Necháme stuhnúť a podávame :-).

jablkovo mrkvový koláč

 jablkovo-mrkvový kolač

 jablkovo-mrkvový kolač

Rýchly a jednoduchý, no pritom veľmi chutný jablkovo-mrkvový perníček, na ktorom si pochutí celá rodina.

Sladkú chuť! :-)

 

Ďalšie jesenné pochutinky:

Rýchly koláč s vôňou kávy – dokonalý štartér jesenného rána

Famózny hruškovo-orechový koláč – krehký “ako pavučinka”

Geniálny mrveničkový jablkový koláč

Lucia Súkeníková

Svoju záľubu vo varení som znovuobjavila, keď som čakala prvého syna. Po narodení druhého syna som vytvorila FB stránku MOJE JEDLO. Keďže pri dvoch deťoch niet času na dlhé varenie, uprednostňujem jednoduché a časovo nenáročné recepty. A keďže mi záleží na zdraví mojej rodiny, tvorím recepty, ktoré nemajú za úlohu len zasýtiť, ale aj dodať telu to, čo potrebuje. Som milovníčkou dobrého jedla. Nepoužívam polotovary, náhrady jedál, glutamany a suroviny s éčkami. Mám rada čisté chute z prvotných surovín. Dávam prednosť kvalitným, sezónnym a lokálnym potravinám. Myslím, že veľa vecí sa dá vyrobiť aj doma. Milujem skúšať nové, nepoznané chute a kombinácie chutí. Chcem prinavrátiť tradičnú slovenskú kuchyňu na naše stoly v modernom šate. Keďže žijem na dedine, používam bežne dostupné suroviny. Verím, že Vám MOJE JEDLO bude chutiť :-).
Lucia Súkeníková

Článok bol pridaný dňa 22/11/2016 a zaradený do kategórie: Fitness dezertyRecepty   |   Autor: Lucia Súkeníková

Komentáre