Výborný jablkový koláč bez múky a cukru: tip na pohostenie pre návštevy aj na desiatu

Klasický jablkový závin so škoricou pozná hádam každá gazdinka. Niekedy si to však žiada zmenu. Rozhodla som sa trošku zaexperimentovať a výsledok ma príjemne očaril. Ide možno o zvláštne kombinácie, ale nemusíš sa ničoho báť, na chuti a vôni koláča vôbec neuberajú. Tak čo, pripravená vyskúšať tento výborný jablkový koláč bez použitia múky a cukru?

Doba prípravy: cca 1 hodinu

Čo budeme potrebovať na 20 ks?

  • 1 kg ošúpaných sladkých jabĺk
  • 180 g horkej čokolády
  • 100 g kvalitného masla + na vytretie formy
  • 4 vajíčka
  • 200 g uvarenej červenej fazule
  • 2 bio čokoládové pudingy
  • 12 g kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 150 ml kvalitného mlieka
  • mletú škoricu
  • špaldovú strúhanku na vysypanie formy (príp. bezlepkovú múku)

Ako budeme postupovať?

1. Najprv ošúpeme jablká a nakrájame ich na menšie plátky.

2. V miske nad parou rozpustíme čokoládu spolu s maslom.

3. Vo vysokej nádobe rozšľaháme vajíčka spolu s fazuľou do peny.

4. Do misky vylejeme rozmixovanú zmes vajíčok a fazule. Pridáme puding, kypriaci prášok, roztopenú čokoládu s maslom a mlieko.

5. Všetko spolu dobre premiešame.

6. Plech vytrieme maslom a vysypeme strúhankou, alebo bezlepkovou múkou.

7. Na spodok poukladáme nakrájané jablká a posypeme ich škoricou.

8. Takto pripravené jablká zalejeme zmesou, ktorú sme si pripravili tak, aby rovnomerne zakryla všetky jablká.

9. Plechom troška potrasieme do boku, aby sa zmes dostala všade.

10. Takto pripravený koláč vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 40 minút.

11. Koláč musíme nechať vychladnúť, aby sa dobre krájal.

 

Tip: V prípade, že nemáme sladké jablká, po tom, ako ich poukladáme na plech, môžeme ich posypať trstinovým cukrom a škoricou.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (100 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
 727 kJ

173 kcal

9 g 18 g 4 g 1 g

jablkový koláč

 

jablkovy kolac

 

výborný jablkový koláč

Prajem ti príjemné vychutnávanie si koláčika, či už na desiatu alebo len tak ku kávičke, keď ti príde návšteva. ;-)

 

Ďalšie sladké dobroty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne 3:

recepty kolace

 

Vyskúšaj aj tieto jablkové dobroty:

Škoricovo-jablkový koláč, ktorý očarí nielen vôňou, ale aj výzorom

Krehký jablkový koláč aj pre bezlepkáčov

Oku lahodiaci vynikajúci jablkový koláč

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 12/10/2018 a zaradený do kategórie: DesiataFitness dezertyReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre