Lahodné vrstvy zemiakov, paradajok, papriky a cukety preliate syrovou omáčkou v štýle bieleho bešamelu. Ak si fanúšikom lazaní, túto zapečenú zemiakovú verziu musíš vyskúšať! Je ideálna na obedy, pikniky či večere.
Ako na to?
1
Rúru si predhrejeme na 210 ˚C. Pekáč omastíme olivovým olejom.
2
Vo väčšej panvici si opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na menšie kocky nakrájanú papriku a cuketu. Opekáme, kým nie sú mäkké.
3
Potom pridáme na kocky nakrájané paradajky, pretlak, vodu a dusíme 15 – 20 minút alebo kým zmes nie je hustá. Nakoniec pridáme nakrájanú bazalku, oregano, soľ a čierne korenie.
4
Medzitým si pripravíme syrovú omáčku. V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme škrob, ktorý sme zmiešali s 3 lyžicami vody. Premiešame, kým nezhustne. Pridáme nastrúhaný parmezán. Miešame, kým sa nerozpustí.
5
Keď máme paradajkovú omáčku hotovú, môžeme začať vrstviť do pekáča zemiaky nakrájané na tenké plátky, na ne dáme paradajkovú omáčku, potom zase zemiaky a omáčku.
6
Nakoniec dáme poslednú vrstvu zemiakov a zalejeme syrovou omáčkou. Pekáč zakryjeme alobalom a pečieme 30 minút.
7
Potom dáme alobal dole a na vrch dáme nastrúhanú mozzarellu. Odokryté pečieme ešte 20-30 minút alebo kým vrch nie je zlatistý a chrumkavý.
8
Pečenú zeleninu podávame posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou. Vychutnávať môžeme so šalátom či chrumkavou bagetou.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
330 kcal
1387 kJ
T:
12 g
B:
16 g
S:
39 g
V:
6 g
Dobrú chuť 😊!
Okrem skvelých receptov na našom blogu si už o chvíľu môžeš začať užívať aj ďalšiu výzvu! Už 4.9. totiž štartujeme Reštart po lete ! Poď sa pridať a vyformuj svoju postavu snov. Bude to spoločná, energiou nabitá jazda, ktorá ťa zaručene bude baviť. Už sa na teba tešíme ❤️!
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz